Snopko: Schwarzenberg nie je nástupca, ale súpútnik Havla

TASR
12.1.2013 19:53

Kandidát na prezidenta ČR Karel Schwarzenberg, ktorý dnes spolu s Milošom Zemanom postúpil do druhého kola voľby českej hlavy štátu, nie je nástupcom, ale súpútnikom Václava Havla, pretože hodnotami, ktoré reprezentuje, je mu rovnocenný. Pre TASR to povedal niekdajší minister kultúry (1990-92) a poslanec SNR Ladislav Snopko, ktorý prišiel Schwarzenberga podporiť do jeho volebného štábu v pražskom Divadle Archa.

Snopko: Schwarzenberg nie je nástupca, ale súpútnik Havla
TA3

"Títo dvaja muži (Havel a Schwarzenberg, pozn. TASR) sa dopĺňajú. Každej krajine, nielen ČR, by som odporúčal prezidenta, akým by bol on," odkázal Snopko. Schwarzenberga, ktorý je jeho dlhoročný priateľ, podľa svojich slov obdivuje a verí mu. "Z trojice mojich priateľov ostal už iba on, lebo Václav Havel a Ján Langoš sú mŕtvi," povedal Snopko.

Výsledok prvého kola voľby prezidenta ČR označil za úžasný. "To je to, čo Slováci potrebujú. Potrebujeme vysokú šľachtu, odkaz na morálku a etiku, ktorú služobník morálky a etiky ctí vo svojom živote nadovšetko. A to je presne Schwarzenberg. To, ako pristupoval k voľbám, ma občas privádzalo k beznádejnému pocitu, lebo nerozbiehal to typicky marketingovo, neboli ho plné bilbordy. Chodil medzi ľudí a prezentoval stabilný morálny postoj. To, že uspel a je tesne za niekým, kto mal veľkú masívnu a silnú kampaň, to je dôkaz, že český národ si uvedomil hodnoty, ktoré si treba všimnúť," myslí si Snopko.

Po otázke, či pozná na Slovensku politika, ktorý je nositeľom podobných hodnôt ako Schwarzenberg, sa Snopko odmlčal. "V súčasnosti nie," dodal po chvíli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok