Lyman bol úplne vyčistený od ruských okupantov, vyhlásil Zelenskyj

ta3 TASR
2.10.2022 13:41

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v krátkom videu oznámil, že mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo úplne "vyčistené" od ruských okupantov. Informuje o tom agentúra AFP.

"Od 12.30 (11.30 h SELČ) je Lyman úplne vyčistený. Ďakujem našej armáde, našim vojakom" uviedol Zelenskyj v desaťsekundovom  videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu na svojom dennom brífingu  oznámilo, že stiahlo svojich vojakov zo strategicky dôležitého mesta Lyman na "výhodnejšie pozície", keďže im hrozilo obkľúčenie. Ministerstvo však nespresnilo, kde sa tieto pozície nachádzajú.      

Ukrajinská armáda krátko predtým vyhlásila, že v blízkosti Lymanu "obkľúčila" niekoľko tisíc ruských vojakov. Pre ruskú armádu je strata Lymanu ďalším veľkým neúspechom, keďže toto mesto slúžilo ako logistický a dopravný uzol, kde sa koordinovali ruské vojenské operácie na severe regiónu.

Odhaduje sa, že v Lymane bolo obkľúčených viac ako 5000 ruských vojakov. Podľa ruských vojenských blogerov prebiehalo sťahovanie ruských jednotiek rovnako chaoticky ako predtým v meste Balaklija — bolo zle koordinované a sťažené nedostatkom delostreleckej podpory. Ruské velenie nedokázalo vyslať potrebné posily a namiesto toho uskutočnilo raketové útoky na okolie Mykolajiva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok