Top udalosti týždňa: Anektovali okupované oblasti, úniky plynu z Nord Streamu, lekári podávajú výpovede

TA3 TASR ČTK
2.10.2022 17:00

Pseudoreferendá na Ukrajine skončili. Putin pripojil okupované oblasti k Rusku. Ukrajinci vstúpili do mesta Lyman. Výbuchy a úniky plynu z Nord Streamu. Poslanci schválili prístupy Fínska a Švédska do NATO. Lekári podávajú výpovede. Kontroly na hraniciach. Voľby v Taliansku vyhrala krajná pravica. Týždeň V politike.

Top udalosti týždňa: Anektovali okupované oblasti, úniky plynu z Nord Streamu, lekári podávajú výpovede
TASR/AP

Kontroly na hraniciach

Rakúsko od štvrtka začalo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Informoval o tom hovorca rakúskeho ministerstva vnútra. Podľa Viedne ide o reakciu na krok Českej republiky, ktorá v pondelok ohlásila dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom kvôli nelegálnej migrácii. Minister obrany SR Jaroslav Naď má na to iný názor.

Kontroly, ktoré zavádza Rakúsko, mali tiež platiť od polnoci zo stredy na štvrtok, teda od rovnakého okamihu ako na hraniciach medzi Českom a Slovenskom. Minister vnútra Gerhard Karner stanici Ö1 povedal, že Rakúsko tak chce predísť tomu, aby prevádzači obchádzali kontroly na českých hraniciach cestou cez Rakúsko.

"Máme už rozsiahle opatrenia na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom. Teraz bude polícia kontrolovať aj hranicu so Slovenskom. Musíme byť rýchlejší ako prevádzači. Hlavným cieľom je boj s organizovaným prevádzačstvom," povedal Karner. Podľa neho sa policajti zamerajú hlavne na vozidlá, ktoré podľa ich skúseností migrantov často prevážajú - čo sú najmä biele dodávky.

Zadržali viac ako 300 migrantov

Už viac než 300 migrantov zadržala česká polícia od štvrtka na hraniciach so Slovenskom. Vstup odoprela 176 osobám pochádzajúcim prevažne zo Sýrie, informoval Český rozhlas s odvolaním sa na správy polície.

Podľa hovorkyne policajného prezídia ČR Ireny Pilařovej bolo v rámci kontrol na hraniciach so Slovenskom, zavedených od polnoci zo stredy na štvrtok, preverených celkovo 23.500 osôb. Podľa hovorkyne bolo od zavedenia kontrol celkovo zadržaných už najmenej 364 migrantov.

Polícia ČR v piatok dopoludnia na svojej webstránke uviedla, že len v priebehu štvrtka bolo odhalených 247 migrantov, v drvivej väčšine Sýrčanov, ktorí sa pokúsili nelegálne prekročiť štátne hranice. Zadržaných bolo aj 11 prevádzačov, voči ktorým bolo začaté trestné konanie.

Voľby v Taliansku vyhrala krajná pravica

Krajne pravicová strana Bratia Talianska (FdI) získala predčasných parlamentných voľbách 26 percent hlasov voličov a ňou vedená centristicko-pravicová koalícia bude mať v parlamente jasnú väčšinu. Vyplýva to z konečných výsledkov nedeľňajšieho hlasovania, ktoré v utorok zverejnilo talianske ministerstvo vnútra. 

Správu o tom agentúra TASR prevzala z agentúry AFP. Strana Liga vedená Matteom Salvinim (LSP), ktorá je známa svojou antiimigračnou politikou a je blízkym spojencom FdI a jej líderky Giogie Meloniovej, získala vo voľbách do dolnej komory parlamentu 8,8 percenta hlasov.

Týždeň V politike

Od minulého týždňa sa toho veľa nezmenilo. Poslanci sa stále venujú skôr politickým bitkám ako, skutočným problémom Slovenska. Pri cestách do Česka alebo Rakúska vás na hraniciach skontrolujú. Neviem, čím sme si to zaslúžili, že sme jedinou krajinou únie, ktorej občania sa musia podrobiť kontrolám so schengenskými susedmi. Možno nevadí, zatiaľ ešte môžeme bez kontrol cestovať do Orbánovho Maďarska alebo Kaczynského Poľska. Alebo sa môžeme ešte vybrať na východ. No z Kremľa stále prichádza iba mráz. Putin naďalej necháva vraždiť nevinných ľudí na Ukrajine už vyše pol roka. Aspoň, že mu jeho zločineckého režimu aj jeho vlastní občania začínajú vypovedať poslušnosť. Ruskí vlastenci radšej húfne utekajú za hranice z tejto zasľúbenej krajiny, kde zajtra už znamená včera. O téme sme sa rozprávali s Petrom Kremským a Richardom Rašim.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok