Rusko pri ústupe z Lymanu utrpelo ťažké straty, tvrdí Británia

TA3/TASR
2.10.2022 11:52

Rusko pravdepodobne utrpelo ťažké straty pri ústupe jeho jednotiek zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman, uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky tamojších tajných služieb.

Mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo "pravdepodobne bránené nedostatočne obsadenými zložkami Západného a Centrálneho okruhu (ruskej armády), ako aj kontingentmi dobrovoľne mobilizovaných záložníkov," spresnilo ministerstvo.

"Jednotka pravdepodobne utrpela ťažké straty, keď sa sťahovala pozdĺž jedinej cesty vedúcej von z mesta," dodalo. Rusko opustilo mesto Lyman v priebehu soboty po trpkej porážke od ukrajinskej armády. Moskva len deň predtým vyhlásila, že Doneckú oblasť anektovala. Lyman je dôležitý železničný uzol a kľúčový cestný priechod cez rieku Donec, "za ktorou sa Rusko pokúša skonsolidovať svoju obranu," uvádzajú britské tajné služby.  

Podľa ruskej armády sa jednotky stiahli v dôsledku hrozby obkľúčenia. Ukrajinské úrady predtým hovorili o zhruba 5000 uviaznutých ruských vojakoch. Neexitujú konkrétne informácie o počtoch obetí alebo prípadných vojnových zajatcov.

Stiahnutie z Lymanu vyvolalo vlnu verejnej kritiky na vedenie armády v ruských vládnych kruhoch, uvádza britské ministerstvo obrany. "Ďalšie straty územia v nelegálne okupovaných oblastiach takmer určite povedú k zintenzívneniu tejto verejnej kritiky a zvýšeniu nátlaku na vyspokopostavených veliteľov," dodalo. Britský rezort obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok