V Bulharsku sčítali všetky hlasy. Vo voľbách zvíťazila strana expremiéra Borisova

ta3 ČTK
3.10.2022 15:55

Konzervatívna strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách v Bulharsku so ziskom 25,3 percenta hlasov. Informovala o tom v pondelok bulharská agentúra BTA po sčítaní hlasov zo všetkých volebných okrskov.

Očakáva sa, že prezident Rumen Radev poverí Borisova zostavením vlády, strana GERB je ale po korupčných škandáloch svojho šéfa v politickej izolácii, napísala agentúra DPA.

Na druhom mieste skončila so ziskom 20,2 percenta centristická strana Pokračujeme v zmene (PP) expremiéra Kirila Petkova. Podobné výsledky uvádzali aj prieskumy u voličov pri odchode z volebných miestností zverejnené v nedeľu. 

Do parlamentu, ktorý má 240 členov, sa prebojovalo aj ďalších päť strán. Štvorpercentnú hranicu naopak neprekročilo populistické zoskupenie Je taký národ (ITN), ktoré spôsobilo pád Petkovej vlády a otvorilo cestu k predčasným voľbám.

Bývalý premiér Petkov oznámil, že do koalície s GERB nevstúpi, čo napokon sľuboval už v predvolebnej kampani. Väčšinu v novom parlamente by ale nemala ani koalícia, ktorá podporovala jeho vládu. Vládnuť s Borisovom nechce ani strana tureckej menšiny DPS, ktorá je so ziskom 14 percent hlasov tretia, ani štvrtí socialisti, ktorí dostali deväť percent hlasov. Desať percent získala nacionalistická a proruská strana Obrodenie.

Konečné oficiálne výsledky s rozdelením mandátov, ktoré budú zahŕňať aj hlasy Bulharov odovzdané v zahraničí, sa čakajú vo štvrtok, napísala agentúra Reuters. Volebná komisia uviedla, že tohtoročného hlasovania sa zúčastnilo zhruba 2,5 milióna Bulharov čo bolo najmenej od roku 1989.

Nedeľné parlamentné voľby v Bulharsku boli už štvrté za necelé dva roky. Ani toto hlasovanie ale s veľkou pravdepodobnosťou nevyrieši patovú situáciu na politickej scéne. Politickí analytici očakávajú dlhé týždne rokovaní medzi parlamentnými stranami. Podľa agentúry DPA ale nie je vylúčené, že nakoniec krajinu povedie ďalší úradnícky kabinet menovaný prezidentom Radevom. To by pravdepodobne viedlo k vypísaniu nových predčasných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok