Nemecká ministerka obrany sa musela kvôli poplachu v Odese uchýliť do krytu

TA3 ČTK
1.10.2022 22:07

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v sobotu navštívila ukrajinské prístavné mesto Odesa, kde sľúbila Kyjevu skorú dodávku moderného protivzdušného systému Iris-T. Ministerka sa pri návšteve musela uchýliť do krytu kvôli protileteckému poplachu, napísala agentúra DPA. Kvôli bezpečnostnej situácii zrušila cestu do oblasti blízko bojového frontu.

Nemecká ministerka obrany sa musela kvôli poplachu v Odese uchýliť do krytu
Twitter/Verteidigungsministerium

Lambrechtová ukrajinským predstaviteľom sľúbila dodanie v priebehu niekoľkých dní prvého komplexu moderného protivzdušného systému Iris-T SL. Už skôr Berlín sľúbil dodávku až štyroch týchto komplexov. Lambrechtová si v prístavnom meste prezrela aj jeden protivzdušný systém Gepard, ktorý Nemecko darovalo Ukrajine. Tieto systémy sú vhodné na ničenie nízkoletých cieľov na krátke vzdialenosti.

Počas návštevy Lambrechtovej bol v Odese vyhlásený letecký poplach. Podľa ukrajinských úradov ruské jednotky na mesto vypálili raketu Kalibr. Lambrechtová sa spoločne s ukrajinským ministrom obrany Oleksijom Reznikovom schovala v kryte, kde ukrajinský činiteľ u svojej nemeckej kolegyne loboval za dodávky protilodných zbraní.

Návšteva nemeckej ministerky bola z bezpečnostných dôvodov prísne utajená. Pôvodný plán počítal aj s návštevou sociálnodemokratickej političky v Mykolajive, čo sa nakoniec neuskutočnilo kvôli obavám z ruského ostreľovania.

Systém IRIS-T SL je schopný ničiť na stredné vzdialenosti vzdušné ciele, ako lietadlá, vrtuľníky či rakety s nízkou dráhou letu letu. Každý komplex stojí zhruba 140 miliónov eur. Lambrechtová tiež zopakovala skorší postoj Berlína, že nemieni Kyjevu dodať tanky Leopard, ktoré by chcela ukrajinská armáda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok