Historik a Putinov kritik Zubov opúšťa Rusko, bude učiť na univerzite v Brne

TA3 ČTK
1.10.2022 20:33

Ruský historik Andrej Zubov známy svojím nesúhlasom so súčasnou vládou v Rusku mieri cez Fínsko do Brna, kde bude učiť na Masarykovej univerzite. Zubov na svojom facebookovom profile napísal, že hranice do Fínska prekročil "na poslednú chvíľu pred ich zatvorením" a že dúfa, že Rusko opúšťa iba na krátku dobu.

Historik a Putinov kritik Zubov opúšťa Rusko, bude učiť na univerzite v Brne
Facebook/Andrey Zubov

Hovorca Masarykovej univerzity Radim Sajbot potvrdil, že Zubov by mal mať na pôde univerzity cyklus prednášok o dejinách Ruska v 20. storočí. "Vážení priatelia, včera večer sme prekročili hranice Fínska, doslova na poslednú chvíľu pred ich zatvorením. Veľmi ma bolí, že som musel tento krok urobiť. Dúfam, že len dočasne, na krátku dobu," uviedol historik v príspevku na sociálnej sieti v piatok ráno. Andrej Zubov je dlhodobým kritikom politiky Vladimira Putina. V roku 2014 bol potom, čo sa kriticky vyjadril k ruskej anexii Krymu, prepustený z Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov.

V roku 2019 Masarykova univerzita Zubovovi udelila čestný doktorát. "Môžem potvrdiť informáciu, že držiteľ čestného doktorátu Masarykovej univerzity profesor Andrej Borisovič Zubov, uznávaný expert na dejiny európskej filozofie, dejiny náboženstva a ruskú a porovnávaciu históriu, opustil Moskvu aj Rusko a aktuálne by sa mal nachádzať vo Fínsku. S pánom profesorom sme sa dohodli, že pokiaľ všetko úspešne prebehne, mal by v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní pricestovať do Brna," povedal hovorca univerzity Radim Sajbot s tým, že ďalšie podrobnosti bude možné zverejniť až po príchode Zubova do Brna.

Zubov je absolventom Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO). Nenastúpil však do diplomacie, nebol totiž ochotný vstúpiť do komunistickej strany. Venoval sa historickému bádaniu. Podieľal sa napríklad na knihe Dejiny Ruska 20. storočia, ktorá vyvolala veľký ohlas a množstvo polemík.

Od roku 2001 Zubov pôsobil v MGIMO na vedúcej pozícii. V roku 2014 bol odvolaný z funkcie a prepustený po tom, čo vyjadril nesúhlas s moskovskou politikou voči Ukrajine a na Kryme, ktorá vyústila v pripojení polostrova k Rusku. 

Dnes sa venuje hlavne prednáškovej činnosti. Ponuku na pôsobenie na Masarykovej univerzite dostal Zubov už v roku 2014 od vtedajšieho rektora Mikuláša Beka. Vtedy možnosť presídlenia do Brna odmietol s vysvetlením, že chce pokračovať vo svojej práci v Rusku. V Brne aspoň prednášal.

Česká vláda rozhodla už vo februári, vzápätí po ruskej invázii na Ukrajinu, o zastavení vydávania víz ruským občanom s výnimkou humanitárnych prípadov. Možnosť zdržiavať sa v Česku ale dostávajú podľa ministerstva zahraničia odporcovia režimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok