Irán pripravuje "odvetu" na Affleckov film Argo

TASR
12.1.2013 15:57

Nakrútením vlastnej verzie udalostí z rokov 1979-80 plánuje Irán reagovať na americký thriller Argo o dramatickej operácii tajnej služby, vďaka ktorej sa v roku 1980 z Iránu zmietajúceho sa v revolúcii dostalo šesť Američanov.

Irán pripravuje "odvetu" na Affleckov film Argo
imdb.com

Ako dnes informovali iránske médiá, iránsky režisér Ataolláh Salmanian nakrúti vysokorozpočtový film s pracovným názvom Spojené velenie (Joint Command).

Affleckov film sa opiera o skutočné udalosti z novembra 1979, keď radikálni iránski študenti zaútočili na americké veľvyslanctvo v Iráne a 444 dní tam zadržiavali 52 amerických rukojemníkov. Udalosť viedla k zmrazeniu vzťahov medzi oboma štátmi, ktoré pretrváva doteraz. Režisér filmu Ben Affleck získal v piatok cenu amerických filmových kritikov za réžiu a jeho snímka cenu za najlepší film. Iránska tlačová agentúra MEHR výber poroty komentovala konštatovaním, že "Affleck dostal cenu za svoje lži".

Affleckov film Argo bol nominovaný aj na prestížnu cenu americkej filmovej akadémie Oscar, a to v siedmich kategóriách, s výnimkou réžie. Dramatický thriller Argo vychádza zo skutočného príbehu: popisuje tajnú operáciu na záchranu šiestich Američanov, ktorá sa odohrala na pozadí spomínanej rukojemníckej drámy.

Uprostred chaosu po obsadení americkej ambasády sa šiestim Američanom podarilo ujsť a skryť sa v dome kanadského veľvyslanca. Americká Ústredná spravodajská služba, vedomá si toho, že utečencov skôr či neskôr niekto prezradí, povolá svojho špecialistu na infiltrácie - v podaní Afflecka -, ktorý vymyslí riskantný plán a skupinu bezpečne dostane z Iránu. Premietanie filmu Argo je v iránskych kinách zakázané, mnohí Iránci si ho však už zaobstarali na čiernom trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok