Zdravá pizza existuje a dokonca si ju dokážete urobiť doma: Trik je v príprave cesta

TA3/zm
11.10.2022 16:00

Kto by nemal rád pizzu! Ale ak sa snažíte žiť zdravo, prípadne zhodiť pár kíl, zrejme si túto taliansku špecialitu odopierate. A to viac nemusíte robiť, ak zmeníte prípravu cesta.

Zdravá pizza existuje a dokonca si ju dokážete urobiť doma: Trik je v príprave cesta
Pexels

Množstvo múky na minime, namiesto toho tvorí základ pizzového cesta zelenina. Práve v tom je rozdiel, kedy sa z nezdravého jedla stáva zdravá pochúťka.

Tvaroh a ovsené vločky

Netradičný recept, ktorý je vyslovene z fitness kategórie, je pripraviť si pizzu z tvarohu a ovsených vločiek. Verte však, že ich vo výsledku ani nebudete cítiť. Potrebujete však jemné vločky (100 g) aj jemný tvaroh (250 g), aby z nich vznikla zaujímavá konzistencia doplnená tromi lyžicami bieleho jogurtu a jednou olivového oleja. Samozrejme, pridajte soľ, koreniny, bylinky a na cesto oblohu podľa svojich chutí.

Tento typ pizze pečte najskôr 15 minút na dvestovke neozdobený, tepelne upraviť sa potrebuje najskôr cesto. Až po štvrťhodinke pridajte oblohu.

Pizza z batátov

Sladké zemiaky sú z hľadiska kalorického príjmu niekde celkom inde, ako tie klasické. A poslúžia ako základ aj pre prípravu ďalšieho zdravého pizza cesta, ktoré bude mať jemne sladkú chuť. V tomto prípade nebudete potrebovať vajcia, ale na pomoc si budete musieť zobrať špaldovú múku.

Uvarený veľký batát pomixujte spolu s 200 g špaldovej múky a dvomi lyžicami olivového oleja, pre stiahnutie sladkej chute použite dva väčšie strúčiky pretlačeného cesnaku.

Postup je potom rovnaký ako pri karfiolovej pizze, stačí zmes rozostrieť a utlačiť na plechu a pridať ďalšie dobroty. V tomto prípade nebudete na výsledok ani dlho čakať, postačí 10 minút v rúre na necelej dvestovke.

Cesto z Karfiolu

Na prípravu prvej domácej zdravšej pizze potrebujete jeden veľký karfiol, ale žiadnu múku. Okrem menšej kalorickej hodnoty je tento recept vhodný aj pri bezlepkovom stravovaní.

Stačí uvariť karfiol a jeho ružičky rozmixovať spolu s tromi vajíčkami, lyžicou olivového oleja a dvomi lyžicami ľanových semiačok, ktoré nahradia múku a vytvoria y cesta lepkavú konzistenciu. Samozrejme, dochuťte soľou a inými bylinkami podľa preferencií, napríklad oreganom. Zmes dajte na okrúhly plech a ozdobte ďalšími ingredienciami podľa chuti. Na 200 stupňoch stačí piecť 20 minút.

Cuketová pizza

Ďalší zeleninový variant zdravšej pizze je z cukety, ktorú najskôr postrúhate a zbavíte vody, napríklad rukou alebo pretlačením cez sitko.

Do zeleninovej kaše pridajte dve vajíčka a 100 g nastrúhaného syra, dochuťte soľou a môžete ísť s cestom na plech, na 15 minút a 190 stupňov.

Témy: pizza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok