Nedopustíme, aby ekonomika skolabovala, ubezpečuje Heger. Slovensko má plán B

ta3 TASR
1.10.2022 13:26

Premiér SR Eduard Heger ubezpečil, že vláda nedopustí, aby slovenská ekonomika v dôsledku energetickej krízy skolabovala. V diskusnej relácii Sobotné dialógy zdôraznil, že ak EÚ nepomôže Slovensku uvoľnením nevyčerpaných eurofondov alebo dobrovoľným prerozdelením výnosov z mimoriadneho zdanenia ziskov energetických spoločností, SR má pripravený plán B. A to v podobe znárodnenia na Slovensku vyrobenej elektriny.

Heger: Zníženie spotreby plynu je ďalšia možnosť ako znížiť závislosť od Ruska
TASR/Jaroslav Novák

Predseda vlády zopakoval, že prijaté opatrenia na riešenie vysokých cien energií ministrami EÚ nie sú dostatočné, keďže Slovensko nebude profitovať z tejto pomoci. "Všetkým európskym krajinám som musel povedať, že ak nebude pomoc z Bruselu, elektrickú energiu si budeme musieť ponechať na Slovensku," podotkol. Výnosy z mimoriadneho zdanenia ziskov energetických spoločností totiž podľa neho skončia najmä v Nemecku.

Slovensko sa môže dohodnúť na dobrovoľnom prerozdelení výnosov z mimoriadneho zdanenia. "Preto som volal s nemeckým kancelárom a jasne som povedal, že sú dve možnosti. Buď budú schopní na svojom trhu zdaniť firmy a pošlú nám nadmerný profit, alebo im v opačnom prípade nebudeme schopní poslať našu elektrickú energiu," podotkol premiér v relácii.

Premiér zopakoval, že ceny energií sú do konca roka zastropované a regulované budú aj na ďalší rok. Ohrozeným skupinám obyvateľstva, ktorých sa nárast cien výrazne dotkne, avizuje adresnú pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok