Hurikán Ian dorazil k pobrežiu Južnej Karolíny, vietor dosiahol rýchlosť takmer 140 kilometrov za hodinu

ta3 ČTK
30.9.2022 21:06

Búrka Ian dorazila k pobrežiu Južnej Karolíny ako hurikán prvého stupňa z piatich s rýchlosťou vetra 136 kilometrov za hodinu. Bez prúdu je teraz podľa monitorovacieho servera PowerOutage viac ako 180 000 odberateľov.

Prezident Joe Biden vyhlásil na žiadosť guvernéra Henryho McMastera v Južnej Karolíne stav núdze. Na rozdiel od Floridy, kde Ian udrel výrazne väčšou silou, úrady v Južnej Karolíne nevydali plošné nariadenie na evakuáciu. Domovy ale opustili ľudia v najviac rizikových záplavových oblastiach.

Hurikán Ian zasiahol Južnú Karolínu v blízkosti miest Georgetown a Charleston. Pre Charleston predstavuje vysokú hrozbu, pretože podľa odbornej správy z roku 2020 je 90 percent tamojších obytných nehnuteľností "zraniteľných" voči povodniam, uviedla stanica ABC.

Búrka so sebou okrem vetra nesie aj prívalové dažde a búrlivý oceánsky príliv. Hladina mora sa v najviac zasiahnutých oblastiach môže zdvihnúť až o dva metre. V miestach ďalej od stredu hurikánu je tiež riziko vzniku tornád.

"Škody boli zatiaľ malé, máme nejaké popadané stromy a miestne záplavy. Čakáme, že budú narastať," povedal na tlačovej konferencii Kim Stenson, riaditeľ divízie krízového riadenia pre Južnú Karolínu.

"Podmienky sú také, že ohrozujú život. Zatiaľ ale nemáme žiadne správy o obetiach," povedal guvernér McMaster.

Vo štvrtok udrel Ian na Floride silou hurikánu štvrtého stupňa a spôsobil značné materiálne škody. Tamojší guvernér Ron DeSantis označil niektoré mestá za zdevastované. Počet úmrtí príčinou búrky na Floride je zatiaľ nejasný; úrady hovoria o 21 ľudských obetiach a najmenej 20 ďalších, ktoré s búrkou súvisia.

Biden v piatok uviedol, že na Floride "bolo pripravené najväčšie množstvo záchranného personálu v nedávnej histórii". Hurikán Ian sa teraz posúva rýchlosťou asi 22 kilometrov za hodinu severným smerom naprieč Južnou Karolínou k Severnej Karolíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok