Švédsko zrušilo zbrojné embargo na Turecko, čím si chce získať povolenie Ankary pre vstup do NATO

ta3 TASR
30.9.2022 16:47

Švédsko v piatok povolilo vývoz zbraní do Turecka, čím zrušilo zbrojné embargo na Ankaru z roku 2019. Vyplýva to z vyhlásenia švédskeho Inšpektorátu strategických produktov. Informovala agentúra AFP.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Ankara požadovala zrušenie embarga na dovoz zbraní v súvislosti so žiadosťou Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Štokholm uvalil zbrojné embargo na Turecko v roku 2019 po vojenskej ofenzíve Ankary na severovýchode Sýrie.

"Žiadosť Švédska o členstvo v NATO do značnej miery posilnila argumenty obrannej a bezpečnostnej politiky na schválenie vývozu vojenských materiálov do iných členských štátov vrátane Turecka," uviedol ISP. Zároveň spresnil, že v treťom štvrťroku 2022 schválil do Turecka vývoz "elektronického zariadenia, softvéru a technickej pomoci".

Fínsko a Švédsko v máji oficiálne požiadali o vstup do NATO po ruskej invázii na Ukrajinu a po desaťročiach sa odchýlili od politiky neutrality. Ich začlenenie do NATO doposiaľ ratifikovalo 28 z 30 členských štátov. Stále tak neurobilo Maďarsko a Turecko, pripomína AFP.

Celý prístupový proces môže skomplikovať práve Turecko. Prezident Recep Tayyip Erdogan viackrát upozornil, že Fínsko a Švédsko musia najskôr splniť svoje sľuby spred júnového summitu NATO v Madride, až potom pošle prístupové protokoly do parlamentu na ratifikáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok