Nemyslím si, že pripojenie ukrajinských území si medzi ruskými obyvateľmi vyslúži nadšenie, uviedol odborník

ta3 ČTK
30.9.2022 16:07

Hoci sa piatková ceremónia o pripojení štyroch ukrajinských území k Rusku v mnohom podobala anexii Krymského polostrova v roku 2014, okolnosti oznámenia sú iné, zhodujú sa podľa BBC odborníci. Otázkou je, ako uprostred konfliktu prijmú anexiu nového územia občania Ruska, aj ako sa Moskva vysporiada s nejasnými hranicami v oblastiach, ktoré plne nekontroluje.

Kremeľ sa údajne stavia proti Putinovi, pomýšľa nad jeho výmenou
TASR/AP

Hranice Ruskom pripojených území nie sú presne zrejmé. Ako poznamenala BBC, Rusko ani jednu zo štvorice ukrajinských oblastí plne neovláda. Najväčšie územné zisky má v Luhanskej oblasti, ktorú kontroluje takmer celú. Podobne ako v Chersonskej oblasti tu ale čelia ukrajinskej protiofenzíve. Veľké časti Záporožskej a Doneckej oblasti majú pod kontrolou ukrajinskej sily.

Ukrajinské územie nie je pre Rusov prioritou, píše korešpondentka BBC pre východnú Európu Sarah Rainsfordová. "Obzvlášť, keď za to musia bojovať a potenciálne umierať ich vlastní príbuzní," dodáva s odkazom na nedávnu mobilizáciu, ktorú Putin v Rusku vyhlásil.

"Ruskí rezervisti sú mobilizovaní, aby bránili Ruskom samozvané a neuznávané nové hranice, ktoré z najrozľahlejšej krajiny na svete robia ešte väčšie. Namiesto toho z Ruska utekajú desiatky tisíc mužov," uviedla Rainsfordová, podľa ktorej je zrejmé, že Rusko k tomuto kroku priviedol nepriaznivý vývoj na bojisku.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok