Kremeľ vyzýva na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov na Nord Streame, naznačil existenciu dôkazov ukazujúcich na Západ

ta3 ČTK
30.9.2022 13:36

Kremeľ dnes vyzval na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov, ktoré poškodili potrubie plynovodov Nord Stream na dne Baltského mora. Hovorca ruského prezidenta ale podľa agentúry TASS ponechal bez odpovede otázku, či je Rusko ochotné sa podeliť o údajné dôkazy, ktoré podľa šéfa ruskej civilnej rozviedky SVR Sergeja Naryškina svedčia o západnej stope v týchto udalostiach.

Kremeľ vyzýva na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov na Nord Streame, naznačil existenciu dôkazov ukazujúcich na Západ
TASR/AP

Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok označil poškodenie plynovodov Nord Stream za "akt medzinárodného terorizmu" a uviedol, že Rusko túto záležitosť predkladá na naliehavé prerokovanie v Bezpečnostnej rade OSN.

O únikoch z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré vedú po dne Baltu z Ruska do Nemecka, tento týždeň informovali dánske a švédske úrady. Podľa Európskej únie aj politikov z jednotlivých európskych krajín stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné, a naopak spomínalo Spojené štáty. Kremeľ označil za "absurdné" obvinenie Ukrajiny, že Moskva ničí svoju infraštruktúru, aby prehĺbila energetickú krízu v Európe a vyvolala na Západe pred zimou paniku.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že Severoatlantická aliancia by na akýkoľvek úmyselný útok proti kritickej infraštruktúre spojencov reagovala jednotne a rázne. Poškodenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori podľa Stoltenberga vyvoláva hlboké obavy.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok