Légie hekerov v pozadí rinčania zbraní. Ukrajinskí kybervojaci vyzradili svoje tajomstvá

ta3/dp Financial Times
2.10.2022 06:00

Armáda IT profesionálov vytvorila vlastný odpor, aby pomohla Kyjevu odolať Moskve. Skupina hekerov vyzradila svoje tajomstvá.

hacker IT kyberútok internet (ČTK)
ČTK

Chytili sa do pasce

V jednom prípade identifikovali vzdialenú ruskú základňu blízko okupovaného Melitopolu na juhu Ukrajiny. Pomocou falošných profilov atraktívnych žien na Facebooku a ruských sociálnych médiách oklamali vojakov, aby poslali fotografie, ktoré geolokalizovali a následne zdieľali s ukrajinskou armádou. "Rusi, vždy chcú súložiť," povzdychol si Knysh. „Sú ochotní poslať veľa materiálu ‘dievčatám‘, aby dokázali, že sú bojovníci." 

O pár dní neskôr v televízii sledovali, ako základňu vyhodilo do vzduchu ukrajinské delostrelectvo. "Moja prvá myšlienka bola - som efektívny, môžem pomôcť svojej krajine," povedal Maxim, hoci ukrajinské úrady odmietli hovoriť o tom, akú úlohu zohrali hekeri pri útoku. "Potom som si uvedomil, že chcem viac - chcem znova a znova nájsť ďalšie základne."

Ukradli databázy ruských vojenských dodávateľov

Knysh tvrdil, že jeho tím sa podieľal aj na iných hekoch, od oklamania ruských televíznych staníc až po prehrávanie spravodajských klipov o ukrajinských civilných obetiach, prepojenie domácich smerovačov na okupovanom území do veľkých sietí s vírusmi, ktoré stiahli ruské webové stránky, a dokonca hekovanie a úniky databáz ruských vojenských dodávateľov.

Skupinu Hackyourmom fyzicky rozpustili začiatkom leta, keď sa ukázalo, že ukrajinská defenzíva úspešne odráža ruské útoky na východe a juhu krajiny. Členovia začali pracovať na diaľku. Stále sledujú kamery, ktoré hekli, denníku Financial Times ukázali aj nedávny záber lode ruského námorníctva v prístave v Sevastopole, ktorý Rusko okupuje od roku 2014.

"Pre mňa to bolo ako boj," povedal Knysh. "Bez peňazí, bez brilantného softvéru a dokonca bez brilantných hekov – môžete použiť podvodníkov a dark web proti svojmu nepriateľovi. Práve teraz na ruských zákonoch nezáleží – to, čo máme, je skúsenosť z prvej kybernetickej vojny."

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok