Légie hekerov v pozadí rinčania zbraní. Ukrajinskí kybervojaci vyzradili svoje tajomstvá

ta3/dp Financial Times
2.10.2022 06:00

Armáda IT profesionálov vytvorila vlastný odpor, aby pomohla Kyjevu odolať Moskve. Skupina hekerov vyzradila svoje tajomstvá.

hacker IT kyberútok internet (ČTK)
ČTK

Chcel byť užitočný

V priebehu niekoľkých hodín po ruskej invázii na Ukrajinu sa Nikita Knysh ponáhľal, aby sa pridal k odporu proti okupantom. Jeho prvé kroky viedli do charkovskej kancelárie svojho starého zamestnávateľa, ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Povedal v rozhovore pre denník Financial Times. 

V meste, ktoré leží len 30 kilometrov od ruských hraníc však vládol chaos. 30-ročný bývalý heker odišiel napokon s prázdnymi rukami a uvedomil si, že bude musieť vytvoriť svoju vlastnú misiu odporu.

Presťahoval zamestnancov svojej spoločnosti na kybernetickú bezpečnosť HackControl a celý rad počítačového vybavenia do suterénu továrne na výrobu peňaženiek. Keď ruská armáda zaútočila na Charkov, Knysh spustil hekerské útoky na Rusko. Invázia Moskvy na Ukrajinu rozpútala bezprecedentnú kybernetickú vojnu s légiami hekerov na oboch stranách.

Ukrajinský predvojnový IT priemysel, v ktorom pracovalo viac ako 300-tisíc odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, sa stal kľúčovým zdrojom talentov v prvej rozsiahlej kybernetickej vojne na svete.

Nie všetky Knyshove tvrdenia je možné overiť, no denník Financial Times hovoril s vládnymi úradníkmi a rôznymi hekermi, ktorí sa zaňho zaručili a skontrolovali fotografie, videá a súbory, ktoré podporili niektoré jeho tvrdenia.

Z programátorov sa stali kyberbojovníci

Ich príbeh je príbehom talentovaných programátorov, ktorí sú nútení prispôsobiť sa vojne. Zahŕňa nábor "neškodných" zločincov do hekerských radov, strašenie falošnými bombami, rozsiahlu infiltráciu bezpečnostných kamier pripojených na internet, ktorými sledujú územia okupované Ruskom a chytanie ruských vojakov do pascí, aby odhalili svoje pozície a základne.

Najskôr však skupina s prezývkou "Hackyourmom" potrebovala vlastnú základňu. Továreň na peňaženky bola dobrá na prvý týždeň. Knysh oprášil staré triky z čias pôsobenia v SBU – napadol populárne telegramové kanály na miestach, ako je napríklad okupovaný Doneck, aby šíril proukrajinské správy.

"Ale Charkov bol stále pod útokom - museli sme sa pohnúť," povedal. Evakuovali sa na západ, do lacnej ubytovne v regióne Vinnycia, ďaleko od Rusov. Knysh si ju prenajal mesiace pred začiatkom vojny, pretože už vtedy sa obával, že konflikt sa blíži. "Nebol to plán B, bol to plán C." 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok