Ruský raketový útok zasiahol pri Záporoží humanitárny konvoj. Podľa gubernátora zomrelo 30 ľudí

ta3 ČTK TASR
30.9.2022 09:16

Pri raketovom útoku na civilný humanitárny konvoj pri juhukrajinskom meste Záporožie zomrelo podľa ukrajinskej polície 30 ľudí, ďalších 88 je zranených. Predchádzajúca bilancia bola podľa oblastného gubernátora Oleksandra Starucha 25 mŕtvych a 50 zranených. Ukrajinské úrady vinia z útoku Rusov. Moskvou dosadená okupačná správa Záporožskej oblasti uviedla, že za útokom stojí Kyjev.

Civilisti chceli vyzdvihnúť svojich príbuzných, ktorí sa pokúšali uniknúť z Ruskom okupovaného územia. Konvoj bol ostreľovaný viac než desaťkrát. Na videozázname, ktorý zverejnili na sociálnych médiách, vidieť mŕtvych a zranených ľudí ležať na ceste, píše Guardian. "Nepriateľ zaútočil na konvoj civilistov a na okraje mesta. Ľudia stáli v rade, chystali sa odísť z okupovaného územia, chceli ísť po svojich príbuzných a doručiť pomoc. Sú tu mŕtvi a zranení," napísal Striuk.

Hovorca gubernátora Záporožskej oblasti Volodymyr Marčuk pre denník The Guardian uviedol, že k útoku došlo o 07.15 h ráno miestneho času. Na vstup na Ruskom okupované územie oblasti vtedy čakalo v rade väčšie množstvo vozidiel. Ľudia z konvoja chceli podľa neho odviezť tamojším obyvateľom humanitárnu pomoc a tých, ktorí z okupovaného územia chceli odísť, plánovali vziať so sebou.

"Udreli na ten rad so strelou S-300. Nie sú žiadne pochybnosti, že je to úmyselný vojnový zločin. Vždy hovoria, že cielia na vojenský objekt a trafia niečo iné. Ale tu v blízkosti neboli nijaké vojenské objekty. Preto išlo bez pochýb o teroristický čin," povedal Marčuk.

Niekoľko hodín pred ostreľovaním útočilo Rusko aj na niekoľko miest vrátane centra neďalekého Dnipra. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj o útoku tiež informoval s tým, že "Rusi blízko Záporožia vystrelili rakety na konvoj smerujúci na okupované územie". "Je treba poznamenať, že odchod 34 vozidiel s obyvateľmi Luhanskej oblasti bol vopred naplánovaný," dodal. Guardian upozornil, že uvedené informácie nebolo možné bezprostredne overiť.

Útok na kontrolné stanovište 

Strela dopadla popri konvoji neďaleko kontrolného stanovišťa vo Vasylivke, zhruba 50 kilometrov južne od Záporožia, napísal ruskojazyčný server BBC. Ide o jediné v súčasnosti fungujúce stanovište, kadiaľ môžu civilné vozidlá vstúpiť na Ruskom okupované územie.

Ľudia cez toto kontrolné stanovište pravidelne jazdia do miest a dedín kontrolovaných ruskými vojakmi, aby "podporili svojich príbuzných, doviezli civilistom nevyhnutné lieky a vrátili sa späť," uviedol starosta Melitopolu Ivan Fedorov. Toto okupované mesto leží o ďalších 60 kilometrov ďalej na juh.

Svedok agentúry Reuters videl asi 12 tiel, štyri z nich v autách. Strela podľa neho pri dopade zasypala črepinami stojace vozidlá, vysklila okná a nechala po sebe kráter. Žena, ktorá sa predstavila ako Natalija, agentúre Reuters povedala, že s manželom navštívili svoje deti v Záporoží a vracali sa za 90-ročnou matkou. "Boli sme ušetrení. Je to zázrak," uviedla.

O útoku v Záporožskej oblasti informoval aj jej gubernátor Oleksandr Staruch, podľa ktorého útočili Rusi. "Zatiaľ vieme o 23 mŕtvych a 28 zranených. Všetci civilisti," napísal Staruch s tým, že na mieste zasahujú záchranári, lekári a ďalšie krízové zložky. Zasiahnutí civilisti podľa gubernátora čakali v rade, aby z Ruskom okupovaného územia odviezli svojich príbuzných. Tvrdenie bojujúcich strán ale nemožno bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Najmenej o 36 zranených hovorí poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko, ktorý útok tiež prisúdil Rusku. Na sociálnych sieťach zverejnil snímky z miesta útoku, vrátane leteckého záberu krátera popri dvoch radoch stojacich áut. 

Svedok agentúry Reuters videl asi 12 tiel, štyri z nich v autách. Strela podľa neho pri dopade zasypala črepinami stojace vozidlá, vysklila okná a nechala po sebe kráter.

Rusko zodpovednosť odmieta 

O útoku na telegrame informoval aj člen okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov, podľa ktorého je najmenej 23 mŕtvych a 34 zranených civilistov. Tí podľa neho naopak utekali z ukrajinského územia do časti oblasti, ktorú považujú za oslobodenú.

"Režim v Kyjeve sa pokúša to, čo sa stalo, vykresliť ako ostreľovanie ruskými vojakmi, pričom sa uchyľuje k ohavnej provokácii," napísal Rogov na platforme Telegram a dodal, že ukrajinskí vojaci podľa neho "vykonali ďalší teroristický čin".

Vyhlásili deň smútku 

Ukrajinský gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch vyhlásil na sobotu 1. októbra v súvislosti s útokom na konvoj civilistov deň smútku, informuje denník The Guardian. "Dnes ráno rasisti strieľali na civilistov, ktorí čakali v civilnom humanitárnom konvoji na odchod z oblastného centra. Títo ľudia prišli k svojim príbuzným na okupované územia, priniesli humanitárnu pomoc. Chystali sa vziať našich občanov na slobodné územie Ukrajiny. Okupanti zaútočili na bezbranných Ukrajincov. Je to ďalší teroristický útok zo strany teroristického štátu," napísal gubernátor Staruch na Telegrame.
      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok