USA nikdy neuznajú územné nároky Ruska na Ukrajine, povedal Biden

ta3 čtk
29.9.2022 22:00

Spojené štáty nikdy neuznajú územné nároky Ruska na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal americký prezident Joe Biden v súvislosti s Kremľom ohlásenou annexou ďalších ukrajinských oblastí. Hlasovanie o pripojení k Rusku, ktorá sa v týchto regiónoch uskutočnila v posledných dňoch, Biden označil za "úplný podvod" zinscenovaný Moskvou.

bh
TASR/AP

Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov v utorok potvrdil, že pri piatkovej ceremónii v Kremli budú k Rusku pripojené štyri ukrajinské oblasti, kde sa v uplynulých dňoch konala referenda o tomto kroku. Ide o medzinárodne neuznávanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku a tiež o Chersonskú a Záporožskú oblasť. Rusko už na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

"Spojené štáty, a to chcem povedať úplne jasne, nikdy, nikdy, nikdy neuznajú nároky Ruska na zvrchované územie Ukrajiny," povedal Biden po stretnutí s predstaviteľmi tichomorských ostrovov.

Kyjev a Západ dali už skôr najavo, že plebiscity narýchlo zorganizované Moskvou dosadenými úradmi ani anexii okupovaných ukrajinských území uznať nehodlajú. USA zároveň spolupracujú so svojimi spojencami na sankciách, ktoré by mohli byť uvalené na Rusko v prípade ďalšej anexie ukrajinského územia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes varoval, že Ukrajina na pokus Ruska zmocniť sa ďalšej časti jej územia zareaguje "veľmi tvrdo".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok