Čierna Hora zadržala takmer štyridsať Rusov podozrivých zo špionáže, šiesti sú diplomati

ta3 čtk
29.9.2022 19:54

Čierna Hora začala vyšetrovanie proti nespresnenému počtu ľudí podozrivých zo špionáže. Informoval o tom dnes hovorca špeciálnej prokuratúry (SDT), napísala agentúra Reuters. Podľa miestnej tlače bolo zadržaných 36 Rusov a dvaja Čiernohorci.

Čierna Hora vyšetruje Rusov a Čiernohorcov kvôli podozreniu zo špionáže
AP Photo/Jason DeCrow

Čiernohorský denník Pobjeda dnes uviedol, že Agentúra pre národnú bezpečnosť (ANB) a špeciálna prokuratúra zadržali kvôli podozreniu zo špionáže šesť ruských diplomatov, 30 ruských občanov s povolením na dočasný pobyt a dvoch Čiernohorcov.

Hovorca SDT Vukas Radonjić Reuters povedal, že polícia prehľadala niekoľko bytov pri hľadaní dôkazov o sprisahaní a špionáži. "Na základe žiadosti SDT a súdneho príkazu polícia prehľadáva množstvo bytov a ďalších priestorov kvôli dôvodnému podozreniu z konšpirácie za účelom zločinu a špionáže," povedal hovorca bez toho, aby upresnil, koľko podozrivých bolo predvedených na výsluch.

Čiernohorský premiér Dritan Abazović predtým na zasadnutí kabinetu bez ďalších podrobností oznámil, že prebieha medzinárodná operácia v súčinnosti so zahraničnými partnermi a prokuratúrou s cieľom ochrániť záujmy krajiny. Čierna Hora, ktorá je členom NATO a kandidátom členstva v EÚ, sa pripojila k medzinárodným sankciám proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu. V minulosti už táto balkánska krajina vyhostila niekoľko ruských diplomatov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok