VIDEO: Hurikán Ian zdevastoval na Floride niekoľko miest. Podporu poskytlo takmer 30 amerických štátov

ta3 ČTK
29.9.2022 17:07

Hurikán Ian, ktorý od stredy v americkom štáte Florida spôsobil ničivé záplavy a rozsiahle škody, zoslabol na úroveň tropickej búrky. Živel udrel na pobreží ako hurikán štvrtého stupňa na päťstupňovej škále a so silou vetra 241 kilometrov za hodinu bol podľa agentúry AP piatym najsilnejším hurikánom, ktorý kedy zasiahol USA.

Bez prúdu je na Floride podľa monitorovacieho servera PowerOutage 2,6 milióna odberateľských miest. Búrka podľa meteorológov postupuje Floridou ďalej do vnútrozemia, kde tiež očakávajú ničivé záplavy. Udrie aj na východnom pobreží polostrova. Úrady nariadili evakuáciu 2,5 milióna ľudí. Panujú obavy, že by mohol zasiahnuť zábavné parky okolo Orlanda, vrátane Disney Worldu. Na juhu, kde Ian spôsobil záplavy, pokračujú evakuácie.

Floridský guvernér Ron DeSantis na stredajšej tlačovej konferencii označil záplavy za najväčšie za posledných 500 rokov. Konštatoval, že búrka zdevastovala pobrežné mestá Fort Myers a Cape Coral, ktoré sa ocitli v jej strede.

Núdzové linky vo Fort Myers počas noci obdržali mnoho hovorov od ľudí zo zaplavených domov. Tiesňová linka v troch najpostihnutejších floridských okresoch je presmerovaná do iných oblastí, pretože tamojšie telefonické spojenie prestalo fungovať. V okrese Charlotte očakávajú, že začnú odpovedať na tiesňové volania počas štvrtka.

V akcii sú na Floride národná garda, tisíce elektrikárov, stavbárov, prieskumných tímov aj najrôznejších záchranárov, uviedol guvernér. Podporu Floride poskytlo 26 amerických štátov. DeSantis zatiaľ nepotvrdil žiadne obete, hoci u dvoch ľudí je pravdepodobné, že ich úmrtie súviselo s búrkou.

Americká pobrežná stráž oznámila, že pátra po asi dvoch desiatkach migrantov, ktorých loď sa v búrke potopila. Najmenej štyrom ľuďom sa podarilo doplávať na breh a traja ďalší boli zachránení z mora.

Floridská prvá dáma Casey DeSantisová založila charitatívnu zbierku Florida Disaster Fund na podporu ľudí a komunít zasiahnutých búrok. Materiálnych zásob má štát podľa guvernéra dostatok a je teda prínosnejšie, ak tí, ktorí chcú pomôcť, prispejú na túto zbierku, na ktorú sa doteraz vyzbieralo vyše 1,6 milióna dolárov.

Letiská zrušili všetky lety

DeSantis tiež povedal, že hovoril s prezidentom Joeom Bidenom, ktorý mu sľúbil "stopercentnú federálnu podporu" pri obnove zničených oblastí.

Letiská v Tampe, Orlande a Jacksonville v stredu zrušili všetky lety, informovala CNN. Najhoršie postihnutými letiskami sú Orlando s 386 zrušenými letmi, Miami s 216 odvolanými letmi a Tampa, kde zostalo na zemi 178 lietadiel. Vo zvyšku USA bolo na stredu a štvrtok oznámené zrušenie 3500 letov.

Päť výletných lodí s tisíckami pasažierov údajne kvôli hurikánu Ian predĺžilo cestu alebo zamierilo do iných prístavov. Tri najvyťaženejšie floridské prístavy, Port Tampa Bay, Port Canaveral a Jackson Port Authority, boli kvôli hurikánu uzavreté. Medzi postihnutými loďami je aj Carnival Paradise, ktorá sa tento týždeň mala vrátiť do prístavu Tampa Bay, ale namiesto toho zakotvila pri mexickom ostrove Cozumel.

Virgínia sa vo štvrtok pripojila k americkým štátom Georgia, Severná a Južná Karolína, ktoré kvôli hurikánu Ian vyhlásili núdzový stav. Rozhodnutie oznámil virgínsky guvernér Glenn Youngkin. Predpokladá sa, že hurikán bude ovplyvňovať časti štátu od piatku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok