Zelenskyj varoval Rusko pred anektáciou: Naša reakcia na uznanie výsledkov bude veľmi tvrdá

ta3 čtk
29.9.2022 16:48

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes varoval, že Ukrajina zareaguje "veľmi tvrdo" na pokus Ruska anektovať ďalšie časti jej územia. Moskva v minulých dňoch zorganizovala v štyroch regiónoch Ukrajiny obsadených ruskými silami hlasovanie o ich pripojení k Rusku. Tieto hlasovania, v ktorých sa podľa Moskvy väčšina ľudí vyslovila za zjednotenie s Ruskom, Kyjev ani Západ neuznáva, považuje ich za nezákonné a označuje ich za "pseudoreferenda".

ergv
TASR/AP

Zelenskyj dnes podľa vyhlásenia zverejneného ukrajinskou prezidentskou kanceláriou hovoril o hlasovaniach zorganizovaných pod nátlakom Moskvy s talianskym premiérom Máriom Draghim. "Sú bezcenné a realitu nezmenia. Celistvosť Ukrajiny bude obnovená," uviedol v rozhovore s talianskym premiérom Zelenskyj.

"Naša reakcia na uznanie výsledkov zo strany Ruska bude veľmi tvrdá," upozornil aj ukrajinský prezident. Zverejnené vyhlásenie sa nezmieňuje o ceremónii, pri ktorej sa v piatok Kremľa ruskí predstavitelia chystajú oznámiť pripojenie ukrajinských území a zdôvodniť ho výsledkom pseudoreferend. 

O pripojení k Rusku pod taktovkou Moskvy hlasovali ľudia od piatku do utorka v medzinárodne neuznávanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike (DNR a LNR) na východe Ukrajiny a tiež v Rusmi okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Hlasovanie opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti a ďalších volebných podvodoch. Ruskom ovládnuté ukrajinské oblasti navyše v uplynulých mesiacoch kvôli vojne opustila značná časť ich obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok