FOTO: Pražský orloj nie je jediný. 8 najkrajších astronomických hodín vo svete

ta3/nf TASR
26.11.2022 00:00

V článku sa dozviete, čo sú to orloje a aký je ich význam. Predstavíme vám osem najkrajších známych astronomických hodín vo svete.

FOTO: Pražský orloj nie je jediný. 8 najkrajších astronomických hodín vo svete
Profimedia

Pražský orloj

Pražský orloj je umiestnený na južnej strane veže Staromestskej radnice, ktorej výstavbu povolil panovník Ján Luxemburský staromestským mešťanom v roku 1338, teda pred vyše 680 rokmi. Staré Mesto svoju radnicu postavilo a v roku 1402 sa objavila prvá zmienka aj o hodinách, ktoré na nej boli umiestnené. Samotný orloj sa spomína od roku 1410.

Zaujímavosti pražského orloja

Orloj v roku 1410 s najväčšou pravdepodobnosťou postavili Mikuláš z Kadane a astronóm Jan Šindel, o 60 rokov neskôr bola pridaná sochárska výzdoba vrátane stavebných úprav potrebných na umiestnenie sôch. V druhej polovici 16. storočia upravil a zdokonalil orloj Jan Táborský z Klokotskej Hory, ktorý bol jeho správcom až do svojej smrti v roku 1572.

Zaujímavosťou sú aj postavičky, ktoré ozdobujú hodiny. O smrtke na pražskom orloji spieva aj skupina Elán. Kostlivec drží v ruke presýpacie hodiny, ktoré sa otáčajú ako symbol merania životnosti. Zvonenie pripomína všetkým nevyhnutný osud. Postava smrti je najstaršou súčasťou figurálnej výzdoby hodín od konca 15. storočia, informuje oficiálna turistická webstránka hlavného mesta Česka Prague.eu. Figúrka kohúta naopak symbolizuje život.

Kamenná busta anjela bola zase vytvorená ako jedna z najstarších plastík na orloji. Pôvodne išlo o gotickú polychrómovanú plastiku s nápisom na páske, ktorý už nie je čitateľný. Originál bol poškodený v máji 1945 a musel byť nahradený kópiou.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 9
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok