Švédska pobrežná hliadka objavila v plynovodoch Nord Stream štvrtú dieru. Rusko vinu odmieta

TA3 ČTK
29.9.2022 08:07

Švédska pobrežná hliadka objavila už skôr tento týždeň štvrtý únik plynu z poškodených plynovodov Nord Stream. Informoval o tom švédsky denník Svenska Dagbladet s odvolaním sa na hovorcu pobrežnej stráže.

Podľa EÚ aj európskych politikov stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné a naopak spomínalo Spojené štáty.

Správy o nových problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať v pondelok. Dánske úrady najskôr oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko potom v utorok varovalo pred dvoma únikmi z Nord Streamu 1. Škandinávski seizmológovia informovali, že v pondelok zaznamenali na dne Baltského mora výbuchy. Plyn uniká vo veľkom množstve na rôznych miestach blízko dánskeho ostrova Bornholm, a to v dánskych aj švédskych vodách.

Aj podľa dánskej predsedníčky vlády Mette Frederiksenovej sú úniky v plynovodoch následkom "úmyselnej akcie". Dánsky minister pre energetiku Dan Jörgensen dodal, že veľkosť dier v poškodených plynovodoch, ktoré sú 70 až 80 metrov pod hladinou mora, je taká, že ich nemohla spôsobiť napríklad lodná kotva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok