Reinkarnácia obce je kľúčová. Ako si Krásnohorské Podhradie poradí s upadajúcim turizmom?

ta3/PG
28.9.2022 19:02

Následky požiaru na hrade Krásna Hôrka, reinkarnácia kultúrneho a športového turizmu, riziká energetickej krízy, ale aj problémy s obecnou osadou boli témami piatej zo série Predvolebných diskusií ta3. Štyria kandidáti na post starostu obce Krásnohorské Podhradie bojovali o voličov vo Východoslovenskej galérii v Košiciach.

diskusie_3.jpg
TA3

Reinkarnácia obce

Záujemcom o kreslo starostu obce je i podnikateľ v poľnohospodárstve a predseda miestneho futbalového klubu Štefan Kún. Niekdajší zástupca starostu povedal, že následky požiaru na hrade Krásna Hôrka boli citeľné. "Niektorí podnikatelia to nepocítili, ale obec áno," konštatoval na úvod. Podľa neho je nutné predstaviť plány pre prilákanie a udržanie si turistov. Za dôležitú považuje spoluprácu s podnikateľmi a obnovenie športových podujatí, ktoré by podľa jeho slov prilákalo športových turistov. 

"Skúsime dať pomocnú ruku občanom, ktorí chcú ďalej stavať. Obec ma síce málo pozemkov, ale musíme rokovať so súkromníkmi, aby sme mohli uskutočniť domovú výstavbu," reagoval na tému možného rozširovania obce. Riešenie energetickej krízy vidí v šetrení na budovách patriacich obci. Kún plánuje poskytnúť vodu v obecnej osade tým, ktorí ju budú zvládať platiť. "Komunikácia s občanmi je základ. Dúfam, že sa voliči rozhodnú podľa výsledkov, nie podľa sľubov," povedal občanom na záver.

Transparentnosť je jej srdcovka

Poslednou kandidátkou na post starostky obce Krásnohorské Podhradie je podnikateľka v cestovnom ruchu a obecná poslankyňa Katarína Prékopová. Bývalá občianska aktivistka vníma obec ako dokonalé východisko k rozvoju turizmu v regióne. Obec by podľa nej mala vytvárať podmienky, aby turisti prichádzali v hojnom počte. "Ako možnosti pre realizáciu obnovenia turizmu vnímam záchytné parkoviská, doplnkové služby a turistické centrum," prezradila.

Ako ďalej uviedla, cieľom obce nie je sa rozrastať a budovať nové domy. "Podstatnejšie je, aby sa súčasní obyvatelia cítili dobre. Mali by sme zachovať vidiecky ráz našej obce a to aj pre turistov," vyhlásila Prékopová. Prekonanie energetickej krízy stojí podľa jej slov na vláde a parlamente. Myslí si, že obec by mala sledovať moderné možnosti, ako zvládnuť následky krízy. Podľa nej je obecný úrad nekompetentný, pretože nedokáže vyhotoviť potrebné materiály na zriadenie vodovodu pre krásnohorskú osadu. "Transparentnosť je mojou srdcovou záležitosťou. Mám konkrétne riešenia a chcem zapojiť ľudí do fungovania obce, aby spolu rozhodovali, akým smerom sa bude uberať," prehovorila k voličom na záver.

Celú Predvolebnú diskusiu ta3 s kandidátmi na starostu obce Krásnohorské Podhradie si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok