Ministerstvo obrany získalo z fondov USA vyše 200 miliónov dolárov, oznámil Naď

ta3 TASR
28.9.2022 13:37

Ministerstvo obrany SR získalo z fondov USA 205,8 milióna dolárov. Dvesto miliónov možno použiť na nákup techniky pre Ozbrojené sily SR. Zvyšok je určený na antidronovú ochranu a hybridné hrozby. V stredu o tom informoval šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

gfh
TASR/Jaroslav Novák

"Peniaze musíme použiť na tú techniku, ktorá je v používaní ozbrojených síl USA," priblížil s tým, že rezort má zoznam priorít, ktoré chce realizovať. "Vyriešime tým jednu celú oblasť z hľadiska modernizácie, ktorú nám treba. Za peniaze, ktoré prídu SR ako dar," ozrejmil Naď. O konkrétnom využití prostriedkov bude rezort obrany bližšie informovať, keď to bude aktuálne.

Ako ďalej priblížil, viac ako jednu miliardu dolárov rozdelili Spojené štáty americké medzi 18 spojencov. O ich rozdelení rozhodol americký Kongres. Peniaze pochádzajú z podporných fondov Foreign Military Financing na modernizáciu techniky Ozbrojených síl SR v kontexte technickej pomoci, ktorú SR poskytla Ukrajine. FMF je program, ktorý poskytuje grant zahraničným armádam na nákup obranného vybavenia, výcviku a služieb USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok