Pseudoreferendá vraj rozhodli. Dosadení lídri z Luhanska, Chersonu a Záporožia požiadali o pripojenie k Rusku

TA3 TASR
28.9.2022 13:16

Proruský líder odštiepeneckej ukrajinskej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik, šéf okupačnej správy v Záporožskej oblasti Jevhen Balickyj a líder Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimir Salda v stredu oficiálne požiadali ruského prezidenta Vladimira Putina o anektovanie tohto územia na základe výsledkov "referenda" o pričlenení k Ruskej federácii. Informuje o tom agentúra AFP.

Ruské okupačné a proruské úrady tvrdia, že o pripojenie k Ruskej federácii požiadali v hlasovaní obyvatelia ukrajinských oblastí. Kyjev a Západ hlasovania označujú za neplatné.

"Drahý Vladimír Vladimíroviči, píšem vám v mene obyvateľov Luhanskej oblasti! (...) Žiadam vás, aby ste zvážili otázku pripojenia Luhanskej ľudovej republiky k Rusku," uviedol Pasečnik vo vyhlásení zverejnenom v miestnych médiách a na telegrame. Podľa neho je pripojenie k Ruskej federácii snom obyvateľov regiónu, ktorého časť proruskej sily ovládajú od roku 2014. Takmer celú zostávajúcu časť ukrajinskej Luhanskej oblasti obsadili ruské a proruské jednotky od invázie z februára tohto roku.

S rovnakou žiadosťou sa na Putina obrátil aj šéf Ruskom dosadené Chersonskej oblastnej správy Volodymyr (Vladimir) Saldo. "V Chersonskej oblasti sa konalo referendum o pripojení k Ruskej federácii, v ktorom sa vyše 87 percent obyvateľov nášho regiónu vyslovilo za znovuzjednotenie so svojou historickou vlasťou," napísal Saldo a zdôraznil, že sa hlasovanie konalo v súlade so všeobecne uznávanými princípmi a normami medzinárodného práva. "Žiadam prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Vladimíroviča Putina, aby Chersonskú oblasť prijal ako súčasť Ruskej federácie," píše sa v žiadosti.

Putina oficiálne vyzval na pripojenie k Rusku aj šéf okupačnej správy v Záporožskej oblasti Jevhen Balickyj (po rusky Jevgenij Balickij). Balickyj v dokumente podľa TASS zdôraznil, že voľbu urobili ľudia v referende, v ktorom sa rozhodli opäť spojiť "so svojou rodnou vlasťou - Ruskom".

Päťdňové, narýchlo zorganizované hlasovanie sa konalo od minulého týždňa v Moskvou ovládaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, ku ktorej boli pripojené menšie obsadené časti ďalších ukrajinských oblastí, av samozvaných proruských útvaroch - Doneckej ľudovej republike (DNR) a LNR. Okupačné úrady tvrdia, že ľudia v referendách súhlasili s pripojením k Rusku, výsledky sa podľa nich v jednotlivých regiónoch pohybujú od 87 percent do viac ako 99 percent pre spojenie s Ruskou federáciou.

Hlasovanie opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti a ďalších volebných podvodoch. Moskvou teraz ovládané oblasti navyše v uplynulých mesiacoch kvôli vojne opustila značná časť ich obyvateľov. Západné krajiny aj Kyjev hlasovanie a výsledky označujú za neplatné. Celá akcia je podľa nich nelegálny podvrh s cieľom umožniť Moskve anektovať násilne obsadené územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok