Nemecko bude musieť nechať dve jadrové elektrárne v prevádzke, chce sa vyhnúť nedostatku energie

TA3 ČTK
27.9.2022 18:44

Nemecko bude musieť nechať dve z troch existujúcich jadrových elektrární v prevádzke až do jari, aby sa vyhlo možným nedostatkom elektrickej energie. V utorok to na tlačovej konferencii oznámil spolkový minister hospodárstva Robert Habeck.

Jadro
TASR/AP

Nemecko pôvodne plánovalo, že posledné tri jadrové elektrárne odstaví na konci roka, na začiatku septembra ale rozhodlo, že dve z nich nechá do jari v rezerve. Teraz Berlín počíta, že miesto v rezerve zostanú obe elektrárne pripojené k sieti.

"Dnes musím ako minister zodpovedný za energetickú bezpečnosť povedať, že Isar 2 a Neckarwestheim v prvom štvrťroku 2023 zostanú v sieti. To je stav k dnešnému dňu, čo chcem výslovne povedať," povedal. Atómové elektrárne Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku tak na konci roka nebudú uvedené do sieťovej rezervy, ale budú naďalej vyrábať elektrickú energiu.

Dôvodom prehodnotenia situácie je podľa Habecka zložitá situácia s francúzskymi jadrovými elektrárňami, ktoré museli byť odpojené a energiu teraz nevyrábajú. Na francúzsku elektrinu sa pritom Nemecko spolieha, pretože s ňou vyrovnáva chýbajúcu energiu z plynových elektrární. Kvôli nedostatku plynu Nemecko obnovilo výrobu elektriny v uhoľných elektrárňach, ktoré držalo v zálohe.

Na prepojenosť nemeckej a francúzskej energetickej sústavy Habeck vo vyhlásení poukázal. Poznamenal, že pokiaľ sa situácia vo Francúzsku prekvapivo nezmení, nebude možné obe nemecké jadrové elektrárne odpojiť. So zmenou energetickej situácie vo Francúzsku Habeck zrejme nepočíta, pretože poznamenal, že správy z Francúzska sú stále horšie.

Elektráreň Isar 2 najneskôr do konca októbra čaká asi týždenná odstávka kvôli oprave netesnosti tlakového systému. Na začiatku roka čaká technická odstávka aj elektráreň Neckarwestheim, ktorá sa podľa Habecka bude týkať rekonfigurácie jadra. Tretia zostávajúca nemecká jadrová elektráreň, ktorou je Emsland v Dolnom Sasku, prevádzka predĺžená nebude a nebude ani súčasť rezervy, počíta sa tak s jej trvalým odstavením ku koncu tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok