Pozor na doklady. Pri strate hrozí okrem pokuty aj zneužitie údajov, pripomína polícia

ta3 TASR
27.9.2022 16:28

Slováci ročne stratia desaťtisíce dokladov. Do septembra tohto roku polícia zaznamenala 44.503 stratených cestovných pasov a 34.482 občianskych preukazov. Vlani evidujú 30.421 stratených cestovných pasov a 49.513 občianskych preukazov. Priblížil to vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Polícia pripomína, že pri nenahlásení straty dokladov hrozí okrem pokuty aj riziko zneužitia dokladov a osobných údajov.

cestovný pas doklady občianstvo 1140 px (TASR/Štefan Puškáš)
TASR/Štefan Puškáš

"Nahlásenie chýbajúcich osobných dokladov rozhodne neodporúčame odkladať. Zneužiť doklady je totiž veľmi ľahké. S dokladom si môže ktokoľvek vziať pôžičku, objednať tovar na splátky, môže jazdiť 'na čierno' bez cestovných lístkov a neplatiť pokuty," povedal Slivka. Zneužiť sa podľa neho môže aj rodné číslo a zariadiť si nové doklady. Upozornil tiež, že následky stratených dokladov môžu byť viditeľné až o pár rokov, keď to už môže riešiť exekútor.

"Ak občan neohlási bezodkladne stratu, odcudzenie, poškodenie alebo zneužitie cestovného pasu, dopustí sa priestupku na úseku cestovných pasoch, za ktorý je možné uložiť pokutu do výšky 331 eur," upozornil Slivka. Za nenahlásenie straty občianskeho preukazu hrozí zase pokuta do 50 eur a v blokovom konaní do 33 eur.

Stratu či odcudzenie cestovného pasu treba ohlásiť bezodkladne príslušnému oddeleniu dokladov, ktoré ho vydalo, prípadne na ktorejkoľvek polícii. Pri strate pasu v zahraničí by mali Slováci navštíviť najbližšiu policajnú stanicu. Po ohlásení je tiež potrebné kontaktovať zastupiteľský úrad, kde sa vyplní tlačivo o strate. Slivka pripomenul, že po návrate sa strata musí osobne ohlásiť aj príslušnému oddeleniu dokladov.

Pri občianskych preukazoch je stratu alebo odcudzenie potrebné ohlásiť neodkladne na okresnom policajnom riaditeľstve alebo zastupiteľskému úradu SR, ak k tomu došlo v zahraničí. "V prípade, že bol stratený občiansky preukaz formátu EÚ malej plastovej kartičky, je možné stratu ohlásiť aj prostredníctvom portálu Ministerstva vnútra SR, ak má občan prostredníctvom elektronickej služby Modifikácia kontaktných údajov nastavený tzv. diskrétny údaj," doplnil Slivka.

"Za podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu z dôvodu straty sa vyberá zvýšený správny poplatok 16,50 eura," informoval Slivka. V prípade prvej straty, odcudzenia alebo poškodení platného cestovného pasu sa podľa neho pri podaní žiadosti o vydanie nového vyberá dvojnásobok príslušnej sadzby. Dospelý by tak za vydanie nového pasu do 30 dní zaplatil 66 eur, deti do 16 rokov 26 eur a deti mladšie ako šesť rokov 16 eur. V prípade kratšej doby vydania dokladu sú sadzby vyššie. Pri druhej strate sa za nový doklad platí päťnásobok príslušnej sadzby a pri tretej a ďalšej sa vyberá desaťnásobok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok