Britská opozícia dominuje v prieskumoch. Podľa Starmera by sa mala pripraviť na vládnutie

TA3 ČTK
27.9.2022 14:46

Britskí opoziční labouristi v prieskumoch zvyšujú už tak podstatný náskok nad vládnymi konzervatívcami, podľa posledného prieskumu agentúry YouGov pre denník The Times ich teraz podporuje 45 percent voličov, zatiaľ čo konzervatívcov vedených premiérkou Liz Trussovou 28 percent. Ide o najväčší rozdiel od roku 2001, keď vznikla druhá labouristická vláda Tonyho Blaira, napísal server Independent.

Britskí labouristi v prieskumoch zvyšujú náskok, chystajú sa na vládnutie
Peter Byrne/PA via AP

Rekordnú popularitu chce opozícia využiť, šéf labouristov Keir Starmer dnes na straníckej konferencii prehovorí o plánoch strany, ktorá sa podľa neho musí chystať na vládnutie. Prieskum, v ktorom zodpovedalo 1730 respondentov, sa uskutočnil medzi 23. a 25. septembrom, teda potom, čo minister financií Kwasi Kwarteng v piatok predstavil svoj kontroverzný plán miliardových daňových škrtov. Po správe o tom, že vláda chystá najväčšie zníženie daní od roku 1972, začala prudko klesať libra.

Labouristi plán kabinetu ostro kritizujú a jednoznačne ho odsúdi aj Starmer. Ten má na straníckej konferencii prehovoriť dnes popoludní, z jeho prejavu vopred citovali britské médiá. "Úplne stratili kontrolu nad britským hospodárstvom - a prečo? Kvôli daňovým škrtom pre jedno percento najbohatších," povie šéf labouristov podľa serveru BBC.

Podľa denníka The Times Starmer oznámi plán na vytvorenie milióna nových pracovných miest a predstaví priority, ktoré chce opozícia presadzovať vo svojej budúcej vláde. "(Starmer) chce byť ďalším vodcom labouristov, ktorý stranu dovedie z opozície do vlády. Posledným, komu sa to podarilo, bol Tony Blair," uviedol Starmerov hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok