Krajiny V4 pomôžu Ukrajine s opravou techniky, ošetrovaním vojakov a možno aj odmínovaním

TA3 ČTK
27.9.2022 11:34

Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa chcú angažovať pri oprave ukrajinskej techniky či pri ošetrovaní zranených vojakov z Ukrajiny. Po dnešnom stretnutí s kolegami z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) to novinárom povedal minister obrany Jaroslav Naď, podľa ktorého spomínané stredoeurópske krajiny podporujú Ukrajinu, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii.

Česko pri rokovaní zastupovala ministerka obrany Jana Černochová, podľa ktorej by sa krajiny V4 mohli zapojiť aj do odmínovania Ukrajiny. "Všetky štyri krajiny sa zhodujú v tom, že chcú podporiť Ukrajinu proti ruskej agresii Územie celistvosť Ukrajiny je spoločným záujmom vyšehradskej štvorky. Všetci vieme, kto je agresor a kto je obeť," uviedol Naď. Dodal, že Slovensko bude podporovať ďalšie sankcie proti Rusku.

"Chceli by sme sa ako V4 v blízkej budúcnosti zamerať na odmínovanie ukrajinského územia," povedala Černochová. Pripomenula, že Česko tieto práce vykonávalo v bývalej Juhoslávii. Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky sa v súvislosti s konfliktom na Ukrajine vyslovil proti ruskej agresii a povedal, že dôležité je brániť územnú celistvosť Ukrajiny.

Maďarsko na rozdiel od zvyšnej trojice krajín V4 predtým odmietlo, aby cez maďarské územie prúdili na Ukrajinu dodávky zbraní zo Západu. Maďarský premiér Viktor Orbán sa zase nechal počuť, že protiruské sankcie sa obrátili proti Európe. "Sankcie sú dobré len v prípade, že sťažujú život viac agresorovi ako krajinám, ktoré sankcie prijali," poznamenal maďarský minister obrany. Dodal, že Budapešť sa zameriava na humanitárnu pomoc Ukrajine.

Česko, Poľsko aj Slovensko sú podľa svojich zástupcov pripravené vyčleniť ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine. Černochová povedala, že Česko má v tejto oblasti kapacitu a pomoc poskytovať bude. Naď zopakoval, že Bratislava je pripravená odovzdať Ukrajine desiatku svojich stíhačiek MiG-29 zo sovietskej éry, pokiaľ za ne dostane zodpovedajúcu náhradu. Slovensko po ruskej invázii na Ukrajine predčasne ukončilo prevádzku migov, ochranu jeho neba od septembra prevzalo Česko a Poľsko.

Zástupcovia spomenutých štyroch stredoeurópskych krajín podporili spoluprácu v rámci vyšehradskej skupiny a hľadanie spoločných tém. "Ja som podporovateľkou V4. Ak nebudeme hľadať veci, ktoré nás rozdeľujú, ale ktoré nás spájajú, tak V4 môže byť fungujúci formát aj v súčasnom svete," povedala Černochová.

Ministri na schôdzke v stredoslovenskej Banskej Štiavnici hovorili aj o hybridných hrozbách z Ruska, ktorým región strednej Európy podľa Nade čelí. Témou rokovania bolo aj bojové zoskupenie V4, ktoré bude v pohotovosti v prvom polroku budúceho roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok