Viac ako polovici všetkých druhov paliem na svete hrozí vyhynutie, tvrdí nová štúdia

ta3 ČTK
1.10.2022 07:00

Viac ako tisícke druhov paliem hrozí vyhynutie, uvádza štúdia, o ktorej v utorok informoval server BBC News. Vedci použili umelú inteligenciu na posúdenie rizík pre celú čeľaď paliem, od vysokých stromov až po popínavé rastliny. Tieto údaje im umožnili získať oveľa lepšiu predstavu o tom, aké množstvo a ktoré druhy sú ohrozené.

more pláž palma palmy honolulu (SITA)
SITA

"Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ochránili biodiverzitu, ktorá zahŕňa viac ako tisíc druhov paliem, o ktorých teraz vieme, že môžu byť ohrozené," uviedla vedúca štúdie Sidonie Bellotová z londýnskej Kráľovskej botanickej záhrady, píše BBC News. Dodala, že je potrebné podniknúť kroky na ochranu rastlín v teréne a zhromaždiť o nich viac údajov, čo sa nezaobíde bez ľudí, ktorí žijú v oblastiach, kde palmy rastú a ktorí ich denne využívajú.

Palmy sú obrovská čeľaď rastlín, ktoré poskytujú miliónom ľudí potravu a prístrešie. Majú množstvo využití, možno z nich vyrábať palmový aj kokosový olej, rastú na nich datle či kokosové orechy a používajú sa napríklad pri výrobe nábytku, kaučuku, oleja a povrazov. Obzvlášť veľký význam majú pre komunity ľudí žijúcich v trópoch, kde tieto rastliny slúžia aj ako stavebný materiál pre domy či ako lieky.

Vedci sa obávajú rizika vyhynutia menej známych divokých okrasných alebo komerčne pestovaných paliem. Tvrdia, že divoké palmy sú pre miestnych obyvateľov neoceniteľné, ale mohli by vymiznúť ešte skôr, než bude známy ich plný potenciál.

Hrozivé predpovede

Oficiálne hodnotenie rizika vyhynutia je časovo aj finančne náročné, čo viedlo tím na čele s vedcami z londýnskej Kráľovskej botanickej záhrady k tomu, že na výskum použili strojové učenie. Z údajov vyplynulo, že viac ako tisícke druhov, teda zhruba 50 percentám všetkých paliem, hrozí vyhynutie.

"Vďaka týmto predpovediam môžeme pomôcť stanoviť priority v oblasti ochrany prírody a zamerať sa na ďalšiu ochranu druhov v krajinách, kde sú najviac ohrozené," uviedol výskumník Steven Bachman.

Tím označil Madagaskar, Papuu-Novú Guineu, Filipíny, Havaj, Borneo, Jamajku, Vietnam, Vanuatu, Novú Kaledóniu a Sulawesi za prioritné oblasti na ochranu paliem.

Palmy sú najznámejšou skupinou rastlín v trópoch, a zároveň jednou z najužitočnejších, uviedol vedec Rodrigo Cámara-Leret z Zürišskej univerzity, ktorý sa na štúdii podieľal. Výskum podľa neho poskytuje oveľa lepšiu predstavu o tom, aké množstvo a ktoré druhy paliem sú ohrozené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok