Kuba schválila zákon o rodine. Páry rovnakého pohlavia sa môžu zosobášiť aj si adoptovať deti

ta3 ČTK
26.9.2022 22:48

Kubánci v nedeľnom referende schválili zákon o rodine, ktorý okrem iného umožňuje homosexuálne sobáše vrátane adopcií detí týmito pármi. Zákon, ktorý v tomto júli schválil kubánsky parlament, obsahuje napríklad aj ustanovenia o rodovom násilí či upravuje náhradné materstvo pre neplodné páry.

Referendu predchádzala masová vládna kampaň na schválenie novej legislatívy, vláda sa totiž podľa analytikov snaží takto tiež vylepšiť si obraz v zahraničí aj upokojiť sociálne napätie v čase stále sa zhoršujúcej ekonomickej krízy. Mnohí Kubánci tak nakoniec hlasovali proti zákonu či hlasovať nešli len preto, aby vyjadrili nesúhlas s komunistickou vládou.

"Keď nechávajú hlasovať v referende o zákone o rodine, prečo neumožnia aj slobodné voľby?," napísal napríklad na sociálnej sieti známy opozičný umelec Yotuel Romero. "Naše rodiny potrebujú aj potraviny, oblečenie, topánky, lieky, byty, lepšie nemocnice, školy. K tomu žiadnu kampaň nevidím a preto volím nie," citoval server BBC Mundo jedného z voličov.

Podľa kubánskej ústrednej volebnej komisie za zákon o rodine hlasovalo 66,87 percenta zúčastnených, proti bolo 33 percent hlasujúcich. Volebná účasť predstavovala 74 percent.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok