Biden pozval Macrona na oficiálnu návštevu, Biely dom chce prehĺbiť vzťahy s Francúzskom

ta3 TASR
26.9.2022 22:35

Prezident USA Joe Biden privíta 1. decembra francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Bielom dome na štátnej návšteve. V pondelok to oznámila Bidenova tlačová tajomníčka Karine Jean-Pierreová. Informujeme podľa správ agentúr AFP, AP a Reuters.

Biden pozval Macrona na oficiálnu návštevu, Biely dom chce prehĺbiť vzťahy s Francúzskom
TASR/AP

Návšteva "zdôrazní hlboké a stále priateľstvo medzi Spojenými štátmi a Francúzskom, naším najstarším spojencom", povedala novinárom Jean-Pierreová. "S Francúzskom úzko spolupracujeme na kompletnej škále celosvetových výziev... vrátane vojny na Ukrajine," dodala.

Štátne návštevy majú slávnostnejší priebeh než bežné stretnutia amerických prezidentov so zahraničnými lídrami. Počas Bidenovho pôsobenia v prezidentskom úrade sa doteraz žiadna neuskutočnila, čo hovorkyňa pripísala koronavírusovým obmedzeniam.

Na otázku, prečo dostalo Francúzsko prednosť pred ostatnými spojencami USA, hovorkyňa vysvetlila, že Biden pokladá Macrona za "blízkeho a vzácneho partnera". A dodala: "Hlboko si ceníme náš vzťah s Francúzskom." Vzťahy medzi oboma krajinami sa "zakladajú na spoločných demokratických hodnotách, ekonomických väzbách a spolupráci v obrannej a bezpečnostnej oblasti," vyhlásila.

Vzťahy medzi Parížom a Washingtonom sa vlani skomplikovali. Austrália nečakane oznámila, že odstupuje od zmluvy na nákup konvenčných francúzskych ponoriek a uprednostnila zmluvu na americké ponorky s jadrovým pohonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok