Pripravte si domáce hranolky: Vďaka týmto dvom trikom budú dokonale chrumkavé

TA3/zm
4.10.2022 16:00

Tenšie, hrubšie, vlnkované, so šupkou či bez nej. Verzii hranoliek je mnoho, no všetci sa zrejme zhodneme na tom, že by mali byť chrumkavé. S kupovaný polotovarom vám neporadíme, ale ak sa rozhodnete pripraviť si ich doma, takto dosiahnete tie najlepšie hranolky!

Pripravte si domáce hranolky: Vďaka týmto dvom trikom budú dokonale chrumkavé
Pexels

Hoci by ste si mohli myslieť, že hranolky vznikli v nejakej americkej sieti rýchleho občerstvenia, spor o túto gurmánsku pochúťku vedú Francúzi a Belgičania.

Spor o recept

Historicky nie je celkom jasné, či obľúbená pochúťka pochádza z Francúzska alebo z Belgicka. Belgičania tvrdia, že hranolky vznikli tak, že jeden rok nebolo dostatok rýb, ktoré sa predávali smažené, a tak ich nahradili zemiakmi. Francúzi sa zas oháňajú historku, ako sa chcel jeden kuchár zabiť z nešťastnej lásky, a tak si v domnienke, že jedovatá je nielen hľuza, ale samotný plod, upražil zemiaky. Nepriniesli mu smrť, ale naopak, večnú slávu, keď týmto spôsobom vynašiel hranolky. Len pre zaujímavosť, obe krajiny hovoria historky datujúce sa do čias osemnásteho storočia, takže chrumkavá pochúťka je tu s nami už poriadne dlho.

Triky pre chrumkavosť

Ale naspäť k hlavnej téme, a to, ako dosiahnuť chrumkavosť, vďaka ktorej si bude každý pýtať z hranoliek dupľu. Prvý krok je zemiaky po nakrájaní na požadovaný tvar hranoliek niekoľkokrát opláchnuť pod vodou. Surový zemiak totiž obsahuje veľa škrobu, a ten bráni chrumkavosti. Zemiaky treba po umytí dobre vysušiť utierkou alebo papierovým obrúskom, aby po škrobe neostalo ani stopy.

Druhý krok je pred pečením zemiaky povariť asi päť minút, nie však vo vriacej, ale len horúcej vode. Opäť vytiahnite a dobre osušte.    

Ešte jeden detail, a to poprášenie zemiakov múkou a chrumkavosť máte zaručenú, či už sa rozhodnete pre prípravu v rúre alebo fritéze či na panvici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok