Taliansko je pre USA cenným partnerom. Blinken sa teší na spoluprácu s novou vládou

ta3 ČTK
26.9.2022 16:55

Spojené štáty sa tešia na spoluprácu s novou talianskou vládou na témach, ktorými sú podpora Ukrajiny alebo rešpekt k ľudským právam, napísal v pondelok na Twitteri americký minister zahraničia Antony Blinken. Taliansko je pre USA cenným partnerom a silnou demokraciou, dodal diplomat v reakcii na víťazstvo bloku pravicových strán v talianskych parlamentných voľbách.

Blinken chce hovoriť s Lavrovom. Žiada vzájomnú výmenu väzňov
TASR/AP

"Po nedeľných talianskych voľbách sa tešíme na spoluprácu s talianskou vládou na našich spoločných cieľoch. Podpore slobodnej a nezávislej Ukrajiny, dodržiavaní ľudských práv a budovaní udržateľnej ekonomickej budúcnosti. Taliansko je silnou demokraciou a cenným partnerom," napísal Blinken.

Nedeľné predčasné parlamentné voľby v Taliansku podľa takmer kompletných výsledkov vyhral pravicový blok so zhruba 44 percentami hlasov. Pravica bude mať zrejme v parlamente väčšinu, Giorgia Meloniová sa pravdepodobne stane prvou premiérkou Talianska.

Americký prezident Joe Biden sľúbil, že obrana demokracie a ľudských práv bude kľúčová pre jeho zahraničnú politiku. Meloniová, na rozdiel od iných krajne pravicových európskych politikov, od začiatku vojny na Ukrajine jasne stojí na strane Kyjeva, ktorý sa bráni ruskej invázii, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok