Priama voľba je podľa Klausa nezmyslom, voliť však išiel

TA3, TASR, idnes
11.1.2013 15:50

Odstupujúci český prezident Václav Klaus sa napriek predošlej kritike zúčastnil na prvom kole priamej voľby hlavy ČR. Klaus pritom v minulosti priamu voľbu prezidenta označil za "populistický nezmysel".

Priama voľba je podľa Klausa nezmyslom, voliť však išiel
ČTK

"Svoje preferencie som naznačoval už v minulosti. Volil som niekoho, kto pre Česko už niečo urobil a kto má skúsenosti," uviedol prezident po tom, ako sa v piatok popoludní zúčastnil volieb. Naznačil tým, že volil Miloša Zemana, ktorého už predtým označil za jediného politika medzi kandidátmi.

Je priama voľba nezmyslom?

"Je mylná predstava, že toho prezidenta budú voliť voliči," povedal v rozhovore pre denník Právo. "Prezidenta nám vyberú médiá a voliči ho potom schvália," myslí si. Veľké politické strany si podľa neho týmto krokom dali "gól do vlastnej brány". "Teraz si to uvedomili," vyhlásil a dodal, že v tejto súvislosti má "obavy o demokraciu" v Českej republike.

Klaus síce nepoveda na rovinu, koho volil v prvom kole, v tom druhom však podľa vlastných slov dá hlas bývalému premiérovi Zemanovi. Ten je spolu s ďalším expremiérom Janom Fischerom podľa posledných prieskumov verejnej mienky hlavným favoritom voľby.

Okrem nich kandiduje ďalších 7 osobností vrátane extravagantného umelca Vladimíra Franza, herečky Táni Fischerovej alebo kniežaťa Karla Schwarzenberga.

Gál: Inštitút priamej voľby je problematický

Inštitút priamej voľby prezidenta je v zastupiteľskej demokracii problematický. Ak by kandidoval Karel Gott, v prvom kole by získal dostatočný počet hlasov.

Uviedol to Fedor Gál, bývalý slovenský politik, disident, spoluzakladateľ a predseda VPN žijúci v Česku, ktorý dnes krátko po otvorení volebných miestností, v historicky prvej priamej voľbe prezidenta ČR, odovzdal svoj hlas Karlovi Schwarzenbergovi.

"Buď máme zastupiteľskú demokraciu, v ktorej si ľudia vyberú zastupiteľov nie z brucha, ale takých, ktorým chcú dať právo rozhodovať aj v takejto veci, alebo keď už priama voľba existuje, bol by som rád, keby som sa nemusel za svojho prezidenta hanbiť," poznamenal Gál.

Gál je však presvedčený, že nech už zasadne na Pražský hrad ktokoľvek a nebude to človek s narušenou vnútornou integritou, tak to nebude mať vplyv na dobré vzájomné česko-slovenské vzťahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok