Urobte si poriadok v šatníku: Tieto základné princípy vám v ňom vytvoria miesto

TA3/zm
2.10.2022 10:00

Zmena ročného obdobia je ideálnou príležitosťou na triedenie a upratovanie v šatníku. Ak sa naučíte, ako na to, ušetríte veľa miesta a vždy si budete mať čo obliecť.

Urobte si poriadok v šatníku: Tieto základné princípy vám v ňom vytvoria miesto
Pexels

Uprataná skriňa vám zaručí nielen dostatok miesta, ale aj prehľadnosť, vďaka ktorej nebudete každé ráno strácať drahocenný čas, čo si máte obliecť. Ako na pretriedenie šatníka?

Sezónne oblečenie

V prvom rade, nech máte akúkoľvek veľkú skriňu alebo šatník, prehľadnosť si zachováte, ak budete mať na očiach len sezónne veci. Zbytočne vám budú visieť zimné kabáty uprostred júla, a naopak, letné šaty zavadzať v októbri. Kúpte si pekné škatule, plastové boxy alebo vákuuové vrecia, do ktorých vždy po sezóne odložíte nepotrebné oblečenie a po ruke vám ostanú len tie kúsky, ktoré korešpondujú s aktuálnym počasím. Opakujeme, aj keby ste mali celú miestnosť vyčlenenú ako šatník, zbytočne vás neaktuálne kúsky oberajú o pozornosť a vnášajú chaos do vyberania každodenných outfitov.

Dvakrát do roka

Sú síce štyri ročné obdobia, ale z pohľadu skladby oblečenia by ste vedeli urobiť tak tri kôpky – letných, zimných a prechodných vecí. A ak si zoberiete, že jarné oblečenie sa prelína aj s niektorými letnými kúskami, jesenné zas so zimnými, tak vám dá logiku, že na triedenie šatníka si stačí urobiť čas dvakrát ročne. Netreba častejšie, ale rozhodne by to nemalo byť ani menej.

Ako na triedenie

Je síce fajn poradiť, že máte triediť, ale ak na to nemáte bunky, treba dať aj návod. Podľa odborníkov je najlepšie všetky sezónne veci vytiahnuť zo skrine von, pričom môžete aspoň utrieť poličky od prachu a zvládnuť dve muchy jednou ranou.

Následne si treba vytiahnuté oblečenie kúsok po kúsku vyskúšať a vyhodnotiť, či vám stále sedí veľkosť, ale aj to, či sa v danej veci dobre cítite. Po oprobovaní budete veci triediť na tri kopy. Prvá bude predstavovať veci, ktoré si chcete nechať. Druhá bude vyradené oblečenie, či už kvôli poškodeniu, opotrebovaniu materiálu, alebo preto, že vyšlo z módy, prípadne sa doň nezmestíte. Tretia kopa vznikne z oblečenia, o ktorom sa neviete rozhodnúť. Napríklad preto, že je vám daná vec dobrá, stále moderná, všetko je s ňou v poriadku, len vám akosi nesadla štýlovo alebo ju nemáte veľmi s čím kombinovať. Do tejto kategórie sa iste dostane aj oblečenie, voči ktorému máte sentiment a je spojené so spomienkami. Hoci viete, že ste si tento kúsok neobliekli poriadne dlho, vyhodiť ho skrátka nemáte srdce.

Keď sa neviete rozhodnúť

Práve táto tretia kategória pretriedeného oblečenia si zaslúži väčšiu pozornosť. S vecami, ktoré si chcete nechať alebo ich chcete vyhodiť, je predsa zámer jasný. Ak ste nerozhodne, dajte veci do škatule podobne ako to robíte so sezónnym oblečením. Rovnako ho uskladnite mimo dohľad a o polroka, keď príde na ďalšie sezónne oblečenie, sa k nerozhodnej krabici vráťte. Vo väčšine prípadov sa stáva to, že si na tieto veci ani nespomeniete a nebudú vám vôbec chýbať, preto s odstupom času dokážete tieto kúsky pretriediť a predsa len niektoré vyhodiť.

Neprepĺňajte šatník

Vráťme sa však ešte ku kope oblečenia, ktoré má opäť skončiť v skrini. Aj to, ako ho usporiadate, je dôležité. Chce to prehľadnosť. Darmo budete mať na jednom vešiaku tri veci, ak tú spodnú nevidíte, a preto ju ani nevynosíte. Vešiaky by nemali byť preplnené a ani by sa nemali navešať príliš husto vedľa seba.

Rovnako skladanie vecí do „komínkov“ má svoje pravidlá. Napríklad to, že by kopa nemala byť taká vysoká, až bude oblečenie padať a vytvorí v šatníku chaos a neporiadok. Väčšina skríň je hlboká, a tak vojdú za seba dve kôpky oblečenia. Lenže tie veci, ktoré nevidíte, zapadnú prachom. Preto je lepšie do políc kúpiť opäť boxy, ktoré sadnú presne na hĺbku skrine a do nich naukladáte všetky veci. Pozor, nie však na seba, ale za seba, teda tak, aby ste videli naskladaný každý jeden kúsok.

Funkčne aj farebne

Znie to ako zbytočná rada, ale naozaj zaberá. Veci si trieďte nielen podľa ich funkcie, teda svetre k svetrom, tričká k tričkám. Rozdeľte ich pri reorganizácii skrine aj podľa farieb. Uľahčí vám to hľadanie a kombinovanie. Ak budete napríklad vedieť, že vaše kárované nohavice majú v sebe aj červený odtieň a hľadáte teda vršok v červenej farbe, pozriete sa naraz na všetky možnosti vášho šatníka, pretože tieto veci nájdete pri sebe.

Témy: móda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok