Nádej pre pacientov s rakovinou. Testujú vírus, ktorý pomáha ničiť nádory

ta3 ČTK
26.9.2022 09:22

Ako sľubná sa po prvotných testoch na pacientoch ukázala byť metóda liečby rakoviny za pomoci vírusu herpes simplex. U jedného pacienta rakovina zmizla, ostatným sa zmenšili nádory. Britská BBC na svojich internetových stránkach píše, že liekom je oslabená forma vírusu spôsobujúceho opary modifikovaná na ničenie nádorov.

onkológia rakovina nádor nález 1140px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Odborníci zdôrazňujú, že táto nová metóda vyžaduje obsiahlejší a dlhší výskum, ale podľa nich ide o nádej pre väčší počet ľudí v pokročilom štádiu rakoviny. Pacientom, u ktorého nastala remisia rakoviny, je 39-ročný Krzysztof Wojkowski z Londýna. Zúčastnil sa prvej fázy výskumu bezpečnosti lieku, ktorý vykonáva Inštitút pre výskum rakoviny a The Royl Marsden, popredné britské centrum pre výskum a liečbu rakoviny. Wojkowskému bola v roku 2017 zistená rakovina slinných žliaz v okolí úst. 

Aj napriek operácii a ďalšej liečbe sa choroba rozširovala a bola mu ponúknutá paliatívna starostlivosť. Dostal sa ale do štúdie liečby pomocou vírusu herpes simplex, ktorý bežne spôsobuje opary. Počas obdobia piatich nedieľ dostával každý druhý týždeň injekcie. Tie sa aplikujú priamo do nádoru a napádajú ho dvojakým spôsobom - látka vnikne do buniek nádoru, ktoré prasknú, a tiež aktivuje imunitný systém.

Štúdie sa zúčastnilo asi 40 pacientov. Časť z nich dostávala len injekcie s vírusom nazývané RP2. Ďalší dostali ešte liek nivolumab používaný na liečbu rakoviny. U troch pacientov z deviatich, ktorí boli liečení iba injekciami, sa nádor zmenšil. V tejto skupine bol aj Wojkowski. Siedmi z 30 chorých, ktorým zdravotníci podávali RP2 aj nivolumab, tiež liečba prospela, uviedla BBC bez ďalších podrobností. Väčšina z nich zaznamenala len mierne vedľajšie účinky, ako je únava.

Kevin Harrington, ktorý výskum vedie, povedal, že reakcia pacientov s rôznymi typmi rakoviny v pokročilom štádiu na liečbu bola "naozaj ohromujúca". "Vidieť tak dobrú reakciu v ranej fáze klinického výskumu je vzácne, pretože jeho hlavným cieľom je skúmať bezpečnosť liečby," uviedol. "Veľmi rád by som videl, či budeme sledovať také úspechy, keď liečbu nasadíme u väčšieho počtu pacientov," dodal.

BBC píše, že to nie je prvýkrát, keď vedci na liečbu rakoviny použili vírus. Proti rakovine kože v pokročilom stupni už niekoľko rokov lekári nasadzujú vakcínu zvanú T-Vec, ktorá je založená aj na modifikovanom variante vírusu herpes simplex. Podľa Harringtona je RP2 vylepšenou verziou terapie T-Vec. "Má iné modifikácie vírusu a keď sa dostane do bunky nádoru, efektívne nad ňou podpíše rozsudok smrti," povedal.

Marianne Bakerová, ktorá pôsobí v Cancer Research UK, najväčšej nezávislej organizácii pre výskum rakoviny na svete, povedala, že nové povzbudivé poznatky môžu zmeniť postupy v liečbe rakoviny. "Vedci zistili, že vírusy môžu pomáhať pri liečení rakoviny už pred sto rokmi, ale nedokázali prísť na to, ako ich využiť bezpečne a efektívne," uviedla. Podľa nej sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa ukázalo, ako dobre RP2 funguje.

"Z výskumu vyplýva, že dobrou stratégiou je kombinovať rôzne druhy liečby a vírusová terapia by sa mohla stať jednou zo zbraní v boji proti rakovine," dodala Bakerová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok