Rebríček najbohatších Čechov a Slovákov stále vedie Renáta Kellnerová, Patrik Tkáč je šiesty

TA3 ČTK
26.9.2022 09:01

Na špici rebríčka najbohatších Čechov a Slovákov, ktorý zostavuje týždenník Euro, je s majetkom takmer 11 miliárd eur opäť Renáta Kellnerová, vdova po niekdajšom väčšinovom majiteľovi investičnej skupiny PPF Petrovi Kellnerovi. Týždenník, ktorý zoznam 105 najbohatších zverejnil dnes, umiestnil Kellnerovú na čelo rebríčka aj vlani. Peter Kellner zomrel 27. marca 2021 pri leteckej nehode v USA.

Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele
TASR/AP

Rovnako ako vlani je na druhom mieste rebríčka Eura realitný magnát Radovan Vítek. Na tretie miesto sa posunul majiteľ finančnej skupiny KKCG Karel Komárek. Polepšil si aj bývalý premiér Andrej Babiš (ÁNO), ktorý sa tento rok dostal zo šiestej na piatu priečku.

Majetok Renáty Kellnerovej s rodinou činí podľa Eura 11 miliárd eur, čo je medziročne o 608 miliónov viac. Vítek na druhom mieste sa podľa týždenníka na Kellnerovú rýchlo doťahuje. Jeho majetok vzrástol z minuloročných takmer 4 miliard na takmer 8 miliárd eur. Prispeli k tomu akvizície firiem Immofinanz a S IMMO, v ktorých získala väčšinové podiely Vítkova CPI Property Group. Ešte výraznejší nárast majetku – z 3,2 na 6,2 miliárd – zaznamenal Komárek, ktorý sa tak z minuloročného štvrtého miesta posunul na tretie. Spoločnosť Allwyn Entertainment z Komárkovej skupiny KKCG sa tento rok oficiálne stala prevádzkovateľom prestížnej Národnej lotérie vo Veľkej Británii.

Z minuloročného tretieho miesta klesol tento rok na štvrté majiteľ Energetického a priemyselného holdingu (EPH) Daniel Křetínský. Aj jeho majetok sa ale medziročne zvýšil, a to o takmer 450 milión eur na takmer 4 miliárdy eur.

Do prvej pätice najbohatších sa dostal bývalý premiér a predseda opozičného hnutia ÁNO Babiš. Predtým Babiš priamo vlastnil holding Agrofert, ktorý v roku 2017 vložil kvôli zákonu o strete záujmov do trustových fondov. V porovnaní s vlaňajškom si Babiš o jednu priečku polepšil, keď zaznamenal nárast majetku zo 2,7 na 3,7 miliárd eur. Agrofertu podľa Eura pomohlo zlepšenie hospodárskych výsledkov aj to, že po rokoch stabilizácie začal znova expandovať. Holding v júni oznámil, že podal záväznú ponuku na akvizíciu dusíkovej divízie rakúskej chemičky Borealis za viac ako 800 miliónov eur.

Zo slovenských miliardárov sa najvyššie dostal finančník Patrik Tkáč s majetkom vyše 3,2 miliardy eur a medziročne si polepšil o vyše 324 miliónov eur.

Prevažná väčšina zo 105 najbohatších Čechov a Slovákov si podľa rebríčka Eura medziročne polepšila. V súčte všetci k tomuto roku zbohatli o 16 miliárd eur, teda o 23 percent, a ich majetok dohromady činí zhruba 85 miliárd eur. Pomohlo im podľa týždenníka oživenie ekonomiky po ukončení obmedzenia kvôli pandémii choroby covid-19, ale aj úspešné investície a expanzie v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok