VIDEO: Nemať práva je otrasné. Dievča si pred Prezidentským palácom ostrihalo vlasy

ta3/Nicolette Ftáčková
26.9.2022 11:36

Frustrácia, ktorá sa nedá opísať slovami. Správa o smrti 22-ročnej Kurdky Mahsi Amíníovej v policajne cele vyvolala v Iráne masové nepokoje. Vyjadriť nesúhlas s vládou sa rozhodla aj komunita Iráncov na Slovensku. Na protest proti režimu si jedna z účastníčok demonštrácie pred Prezidentským palácom v Bratislave ostrihala vlasy.

VIDEO: Nemať práva je otrasné. Dievča si pred Prezidentským palácom ostrihalo vlasy
ta3/Nicolette Ftackova

Iránska vláda v dôsledku pokračujúcich protestov vo viac ako 40 mestách obmedzila internetové pripojenie, čím svojich občanov odstrihla od zvyšku sveta. "Preto sme všetci tu, aby sme boli ich hlasom. Hlasom ľudí, ktorých teraz nikto nemôže počuť. Stojíme za iránskymi ženami," dodala Sepideh s tým, že sloganom demonštrácie boli slová Žena, Život, Sloboda.

Iránci bez internetu

Na zhromaždení najviac upútala pozornosť mladá študentka Faih, ktorá sa postavila na múrik Fontány mieru pred Prezidentským palácom, a začala si strihať vlasy. "Bolo to emocionálne. Urobila som to pre všetky ženy na svete, ktoré čelia diskriminácii a hľadajú slobodu. Pre ženy, ktoré musia žiť v totalitnom režime. Nemať základné ľudské práva je otrasné," uviedla. 

Ako ďalej uviedla, v Iráne pre ženy neexistuje sloboda. "Keď iránska vláda zrušila internet, Iránci stratili spojenie so svetom. Chceme byť ich hlasom a žiadame ostatných ľudí, aby nám pomohli a šírili ďalej to, čo sa deje v Iráne," dodala Faih. Ako sme mohli na demonštrácii v Bratislave vidieť, členovia iránskej komunity na Slovensku situáciu v ich domovine nesú veľmi ťažko. Dôkazom toho boli aj silné emócie a plač viacerých zúčastnených.

Video z demonštrácie pred Prezidentským palácom si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok