Takáč pre ta3: Smer stojí na protifašistickom pilieri. Hlas je pre nás najbližší partner

ta3/Nicolette Ftáčková
25.9.2022 15:21

Poslanec Richard Takáč (Smer-SD) v rozhovore pre ta3 uviedol, že strana Smer si ctí členstvo v EÚ a NATO a stojí na protifašistickom pilieri. Prípadnú povolebnú spoluprácu s hnutím Republika nepotvrdil, ale ani nevylúčil. Za najbližšieho partnera označil stranu Hlas-SD.

Strana Smer usporiadala tento týždeň opozičný protest. Zúčastnili sa ho predsedovia mimoparlamentných strán SNS, Národná koalícia či hnutia Republika. V takomto zložení si predstavujete koalíciu? 

Nie, tento protest bol organizovaný všetkými relevantnými opozičnými stranami. Organizovala ho strana Smer-SD a spočíval v občianskej a politickej časti. V tej politickej boli všetky relevantné opozičné strany, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom pričinili k tomu, aby aj napríklad petícia bola úspešne vyzbieraná. Je to len o spolupráci v tom, aby sme umožnili občanom Slovenska v predčasných parlamentných voľbách i v referende vybrať si vládu, ktorá sa o nich bude starať. Smer je postavený na viacerých pilieroch - sociálnom, protifašistickom a ctíme si členstvo v EÚ a NATO - a toto sú veci, ktoré budeme vyžadovať od prípadných partnerov. 

Poslankyňa Monika Beňová povedala v rozhovore pre ta3, že spolupráca s hnutím Republika je pre ňu nepredstaviteľná. Ak by sa táto spolupráca naplnila, skončí v Smere. Nebojíte sa, že takto prídete o ďalších členov?

Odpovedal som, aká bola spolupráca v rámci protivládneho protestu, kde sme žiadali predčasné parlamentné voľby, resp. ľudia, ktorí prišli v tisícoch na námestia, ich žiadali spolu s riešeniami od vlády ohľadom zvýšenej inflácie a zvýšených cien energií. Čiže to nie je povolebná spolupráca, treba to už všetkým vysvetliť. My (Smer - pozn. redakcie) sme neskladali vládu a ani nejakú povolebnú spoluprácu na tom námestí.  

Výsledky prieskumu agentúry IPSOS z tohto týždňa ukazujú, že preferencie strany SaS po odchode z vlády klesli. Potenciál Smeru a Hlasu zostáva okolo 30 percent. Vedeli by ste si predstaviť spoluprácu so stranou Hlas, prípadne stranami Sme rodina a KDH? 

Nikdy nekomentujeme výsledky prieskumov v rámci parlamentných volieb. Strana Hlas je pre nás však najbližší partner po budúcich parlamentných voľbách a pevne verím, že príde aj k spojeniu a Hlas bude pre nás najbližším partnerom aj naďalej. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok