Lavrov vystríha USA pred popálením, v súvislosti s Taiwanom sa vraj zahrávajú s ohňom

ta3 TASR
25.9.2022 08:32

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Spojené štáty, že sa v súvislosti so situáciou na Taiwane "zahrávajú s ohňom". Vyhlásil to v sobotu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Izrael odsúdil vyjadrenia Lavrova o Židoch a predvolal si ruského veľvyslanca
TASR - Michal Svítok

"(Spojené štáty) sa v súvislosti s Taiwanom zahrávajú s ohňom. Ba čo viac, ešte mu sľubujú aj vojenskú podporu," povedal Lavrov. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň na stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom zdôraznil, že Rusko sa hlási k politike jednej Číny. "Odsudzujeme provokácie USA a ich satelitov v Taiwanskom prielive," povedal.

Len niekoľko minút pred prejavom Lavrova na VZ OSN čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že Peking bude naďalej pracovať na "mierovom zjednotení sa" s Taiwanom a zároveň bojovať proti "separatistickým aktivitám" podporujúcim taiwanskú nezávislosť. Dodal, že Čína v prípade vonkajšieho zásahu podnikne rázne kroky.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v piatok stretol s Wang Im. Témou ich rozhovoru bola aj situácia na Taiwane, pričom rezort diplomacie USA stretnutie označil za "priame a úprimné". Čína však uviedla, že Washington vysiela v súvislosti s Taiwanom "nebezpečné a nesprávne signály".

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Situácia v regióne sa zhoršila po augustovej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čína vtedy spustila v jeho blízkosti rozsiahle vojenské cvičenia.

Prezident USA Joe Biden v rozhovore pre americkú televíziu CBS uviedol, že americké sily by bránili Taiwan pred čínskou inváziou. Biely dom tento výrok komentoval tak, že politika Washingtonu sa nemení.


Lavrov skritizoval krajiny Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine a vyhlásil, že Spojené štáty sa so svojimi spojencami snažia Rusko "zničiť". Uviedol to v sobotu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.  "Rusofóbia na Západe je bezprecedentná a nadobudla až groteskné rozmery," vyhlásil Lavrov. Dodal, že západné krajiny "sa neštítia otvorene deklarovať svoj úmysel nielen vojensky poraziť Rusko, ale ho aj zničiť a rozdrobiť". Podľa šéfa ruského rezortu diplomacie sa Spojené štáty od víťazstva v studenej vojne "považujú za Božieho vyslanca na Zemi – nemajú žiadne povinnosti, len posvätné právo beztrestne konať, ako sa im zachce".

Lavrov v rámci svojho prejavu tiež obhajoval referendá o pripojení k Rusku v ukrajinských oblastiach okupovaných ruskými silami, pričom uviedol, že ich obyvatelia si len nárokujú na územia, "na ktorých ich predkovia žili celé stáročia". Ukrajina, západní lídri a Organizácia Spojených národov odsúdili prebiehajúce referendá a označili ich za nelegitímnu predzvesť nelegálnej anexie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok