Voľby v Česku: Vo väčšine miest vyhralo hnutie ANO, Prahu dobyla koalícia SPOLU

TA3 TASR
25.9.2022 09:21

České hnutie ANO bývalého premiéra Andreja Babiša zvíťazilo v komunálnych voľbách vo väčšine krajských miest. Koalícia strán SPOLU Petra Fialu naopak uspela v Prahe, Plzni, Brne a Českých Budějoviciach. Volebná účasť bola 46 percent, podobne ako pred štyrmi rokmi.

Najviac mandátov v komunálnych voľbách získali uchádzači, ktorí kandidovali bez podpory akejkoľvek politickej strany. Z kandidátov s politickou príslušnosťou dopadlo najlepšie hnutie ANO, ktoré podporilo zhruba 16 percent voličov. Za ním skončila vládna koalícia SPOLU s približne ôsmimi percentami. Súčasne sa s komunálnymi voľbami hlasovalo aj o obsadení časti Senátu. Po prvom kole je však jasné obsadenie iba dvoch z 27-mich kresiel. V 25-tich obvodoch bude potrebné druhé kolo.

Líder pražskej kandidátky SPOLU Bohuslav Svoboda v sobotu sebaisto prehlásil, že ak koalícia zvíťazí, primátorom Prahy bude určite on. To však závisí od povolebného vyjednávania. České komunálne voľby majú odlišný systém ako na Slovensku. Občania si v nich nevolia priamo starostov, ale iba členov obecných zastupiteľstiev. Starostov a primátorov potom vyberajú sformované koalície.

Pravdepodobnosť, že by SPOLU vytvorilo koalíciu s hnutím ANO, je podľa Svobodu veľmi nízka. Ako prvých chce osloviť súčasných partnerov vo vláde, teda hnutie STAN a Pirátov. V nedeľu budú rokovať o ďalšom postupe. Stretnutie so zástupcami doterajšej pražskej koalície ohlásil súčasný primátor Zdeněk Hřib, ktorý nevylúčil ani rokovanie so SPOLU.

Piráti sú podľa neho pripravení byť aj v opozícii. "Sme schopní pracovať pre voličov v akejkoľvek úlohe," povedal Hřib. Kampaň považuje za veľmi dobrú a konštruktívnu. "Neuchyľovali sme sa k žiadnym populistickým výkrikom," dodal súčasný primátor. S tým ale nesúhlasí šéf pražskej ODS Marek Benda, ktorý koniec kampane označil za zúrivý. "Bola to asi najšialenejšia kampaň v Prahe, akú sme si dokázali predstaviť," povedal Benda s tým, že išlo najmä o útoky súčasného vedenia magistrátu.

Do volieb o Prahu zasiahla aj kauza Dozimetr. Líder kandidátky STAN-u pripustil, že významne poznačila výsledok hnutia STAN. "Bola to vždy jedna z prvých otázok a priznám sa, nebolo to príjemné," povedal Petr Hlaváček. Voľby v Prahe sú špecifické tým, že mesto plní zároveň aj funkciu kraja, ale krajské voľby sa v ňom nekonajú. Podľa politológa Petra Justa je hlavné mesto baštou strán TOP 09 a ODS. V posledných komunálnych voľbách v roku 2018 zvíťazila v Prahe strana ODS. Koalíciu však vytvorili Piráti, Praha sobě a Spojené sily pre Prahu (STAN a TOP 09). Primátorom sa stal Zdeněk Hřib.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok