Venezuela symbolicky vymenovala chorého Cháveza

TASR
11.1.2013 09:54

Prvýkrát v dejinách Venezuely vynechal vo štvrtok prezident vlastnú inauguráciu. Desaťtisíce stúpencov Huga Cháveza spolu so zahraničnými hosťami však oslávili nový mandát prezidenta, ktorý je príliš chorý na to, aby sa vrátil do vlasti a zložil sľub.

Venezuela symbolicky vymenovala chorého Cháveza
SITA

Na jeho symbolickom uvedení do funkcie sa zúčastnili prezidenti Nikaraguy, Bolívie a Uruguaja a predstavitelia asi 20 ďalších krajín. Z ampliónov zaznel hlas Cháveza spievajúceho národnú humnu, ktorú zakončil zvolaním: "Nech dlho žije bolívarská revolúcia!"

Zhromaždený dav pred prezidentským palácom zdvihol ruky a opakoval sľub po viceprezidentovi Nicolasovi Madurovi, ktorého Chávez označil za svojho nástupcu. Madura prisľúbil, že bude v súlade s bolívarskou ústavou brániť prezidentskú funkciu Cháveza.

"Nech žije Chávez!," vyhlásil Maduro a požiadal o potlesk pre členov prezidentovej vlády, ktorí začínajú nový mandát. Symbolická inaugurácia Cháveza vyzerala podobne ako desiatky politických mítingov, na ktorých sa prezident počas svojej 14-ročnej vlády zúčastnil. Tentoraz však na balkóne paláca Miraflores chýbal Chávez.

Jeho tvár bola však viditeľná všade - na tričkách, transparentoch aj letákoch. Jeho stúpenci tancovali a skandovali v uliciach na hudbu, ktorá vyhrávala z ampliónov umiestnených na nákladných autách. Takmer každý bol oblečený v červenom, čo je farba Chávezovho bolívarského revolučného hnutia a obrovský dav ľudí sa z hlavnej triedy prelial aj do bočných ulíc.

Chávez je po štvrtej operácii rakoviny na Kube taký chorý, že vyše mesiaca neurobil žiadne vyhlásenie pre rozhlas či televíziu a neobjavil sa na jedinej fotografii. Napriek tvrdeniu opozície, že ústava vyžaduje, aby sa prezident zúčastnil 10. januára na svojej inaugurácii na nové funkčné obdobie sľub, kongres schválil jej odloženie a najvyšší súd ho v stredu potvrdil s tým, že prezident ho zloží neskôr pred súdom.

Opozícia vyzvala na protestné akcie 23. januára, v deň výročia pádu poslednej diktatúry vo Venezuele v roku 1958. Argentínsky minister zahraničných vecí Hector Timerman povedal, že prezidentka Cristina Fernándezová odcestuje vo štvrtok do Havany navštíviť Cháveza. Niektorí z prítomných zmienili možnosť jeho smrti, hoci nikto nepoužil priamo toto slovo. Súčasťou symbolickej inaugurácie bola letecká ukážka vojenských stíhačiek nad hlavami prítomných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok