Desať rokov za dezerciu či 15 rokov za rabovanie. Putin odobril sprísnenie trestov v čase mobilizácie

TA3 ČTK
24.9.2022 16:07

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmeny v trestnom zákonníku, ktoré sprísňujú postihy za zločiny spáchané v čase mobilizácie. Schválil tiež možnosť zjednodušeného získavania občianstva pre cudzincov, ktorí vstúpia do ruskej armády. Informovala o tom v sobotu ruská agentúra TASS. Čiastočnú mobilizáciu vyhlásil Putin v stredu kvôli neúspešnej ruskej vojne na Ukrajine.

Pred psychopatmi sa majte na pozore. Psychológ Mathé opísal, aké majú prejavy
Profimedia

Ruská štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v utorok schválila zákon, podľa ktorého napríklad za dezerciu, poškodenie vojenského materiálu alebo neuposlúchnutie rozkazu novo hrozí až desať rokov väzenia. 

Novela zavádza aj až päťročný trest za ničenie zbraní počas vojny a až 15 rokov za rabovanie v čase vyhláseného vojnového stavu. Podľa agentúry Reuters ruským vojakom tiež hrozí až desať rokov za mrežami za dobrovoľnú kapituláciu.

Medzi priťažujúce okolnosti novo patrí spáchanie trestného činu za mobilizácie, vojnového stavu a v čase vojny. Ruský trestný poriadok doteraz umožňoval udeliť prísnejší trest iba v podmienkach ozbrojeného konfliktu alebo vojnových operácií.

Ruskí poslanci krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá začala pred siedmimi mesiacmi, schválili zavedenie trestnej zodpovednosti s možnosťou uložiť až 15 rokov väzenia za dezinformácie a za to, čo ruské úrady vyhodnotia ako klamlivé správy o ruskej armáde. Moskva svoju agresiu na Ukrajine označuje ako "špeciálnu vojenskú operáciu", pričom kritikom označujúcim ju ako vojnu alebo inváziu hrozia postihy.

Putin podpísal tiež zákon, ktorý umožňuje cudzincom požiadať o ruské občianstvo bez toho, aby predtým disponovali povolením na pobyt či spĺňali podmienku nepretržitého pobytu v Rusku po dobu najmenej piatich rokov. Predpokladom pre zrýchlené udelenie občianstva cudzincom je, že podpíšu s ruskou armádou zmluvu na najmenej jeden rok.

Vyhlásenie mobilizácie aj zjednodušenie procedúry na získanie občianstva výmenou za vstup do armády prichádza v čase, keď ruské sily čelia ukrajinskej protiofenzíve a podľa analytikov naliehavo potrebujú viac vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok