Kyjev vyhostí iránskych diplomatov, dôvodom je podpora ruskej vojenskej operácie na Ukrajine

ta3 TASR
24.9.2022 11:39

Kyjev v piatok večer oznámil, že sa rozhodol podstatne znížiť počet iránskych diplomatov na Ukrajine, pretože Irán posiela jej nepriateľovi Rusku zbrane. Kyjev tiež odoberie akreditáciu iránskemu veľvyslancovi. Aktualizované informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Kyjev vyhostí iránskych diplomatov, dôvodom je podpora ruskej vojenskej operácie na Ukrajine
TASR/AP

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si v tejto veci "predvolalo dočasného chargé d'affaires Iránskej islamskej republiky na Ukrajine". Ministerstvo v oznámení napísalo, že predvolaného vyslanca upozornilo, že dodávky iránskych zbraní do Ruska "sú v priamom rozpore s neutralitou Iránu, s rešpektovaním suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny" a "sú nepriateľským činom, ktorý zasadil ťažkú ranu ukrajinsko-iránskym vzťahom".

"Ukrajinská strana sa rozhodla na takýto nepriateľský čin odpovedať tým, že odoberá iránskemu veľvyslancovi na Ukrajine akreditáciu, a tiež výrazným zmenšením diplomatického personálu iránskeho veľvyslanectva v Kyjeve," dodalo ministerstvo.

V piatok predtým Kyjev oznámil, že pri ruskom útoku dronmi na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa zahynul civilista a že ukrajinské sily zostrelili jeden dron iránskej výroby. "Irán takto koná proti zvrchovanosti a územnej celistvosti nášho štátu, ako aj proti životom a zdraviu ukrajinských občanov," napísal na sociálnej sieti Facebook Serhij Nykyforov, tlačový tajomník ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pripomenul, že Irán opakovane deklaroval svoju neutralitu v rusko-ukrajinskom konflikte a ochotu sprostredkovať jeho ukončenie.

Ukrajinská armáda v piatok neskôr vyhlásila, že počas dňa zostrelila na juhu krajiny štyri drony iránskej výroby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok