Voľba prezidenta ČR: Je dohlasované, začalo sčítavanie hlasov

TA3, SITA, TASR
12.1.2013 09:44

Prvé priebežné výsledky by mali byť známe už po 15 hod. Očakáva sa mimoriadne vysoká účasť.

Voľba prezidenta ČR: Je dohlasované,  začalo sčítavanie hlasov
ČTK

Prvé kolo historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR sa skončilo. Sprevádzal ho až nečakaný záujem verejnosti. Priebeh hlasovania nenarušili významnejšie incidenty, na mnohých miestach ho charakterizovala pozitívna atmosféra a vysoká volebná účasť, možno najvyššia v uplynulých desaťročiach.

Volební komisári informovali v priebehu ostatných hodín o pokračujúcom veľkom záujme o hlasovanie, do ktorého sa dnes, krátko pred poludním, zapojilo i mnoho mladých ľudí. Zriedkavosťou neboli lokality, v ktorých už dve hodiny pred uzavretím volebných miestností prekročila účasť hranicu 60, ba i 70 percent. V celoštátnom priemere sa však predpokladá asi 60-percentná účasť.

Spravodajská televízia ČT24 uviedla zaujímavé údaje o volebnej účasti v lokalitách spojených s jednotlivými kandidátmi. V Novom Veselí v okolí Žďáru, kde žije v ostatných rokoch Miloš Zeman, činila volebná účasť už v poludňajších hodinách 72 percent. V Čakoviciach v okolí Benešova, kde má chatu Jan Fischer, odvolila v podobnom čase už nadpolovičná väčšina zo 141 oprávnených voličov. Okolo 50-percentnú účasť registrovali dnes predpoludním vo Vlčiciach v okolí Trutnova, pod ktoré patrí aj osada Hrádeček, spájaná s niekdajším československým a českým prezidentom Václavom Havlom.

Prvý deň volieb - pokojný priebeh a vysoká účasť

Už necelých päť hodín po otvorení volebných miestností v piatok (11.1) stačilo politickej elite krajiny a kompletnej deviatke prezidentských kandidátov, aby využili volebné právo. Veľká väčšina kandidátov pri odchode z volebných miestností netajila, že hlasovala za seba, avšak neplatilo to o všetkých. Niektorí sa o svojom výbere nevyjadrili vôbec, Táňa Fischerová zasa prezradila, že vyberala z dvojice Jiří Dienstbier-Zuzana Roithová a nepriamo kritizovala kolegov, ktorí volili sami seba.

Už do 17.00 h prišlo do volebných miestností podľa odhadov volebných komisií v priemere viac ako 20 percent voličov. Predpokladá sa, že ak sa záujem nezníži, mohla by volebná účasť prevýšiť hranicu 60 percent.

Podobne ako na Slovensku volia i českí občania v celkove viac ako stovke ďalších krajín, vrátane Afganistanu, kde využili volebné právo aj príslušníci českého armádneho kontingentu medzinárodných síl ISAF.

Deväť  kandidátov

Česi si po prvýkrát vyberajú nového prezidenta v priamej voľbe. Na prvom kole voľby sa zúčastňuje deväť kandidátov - Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman.

Vo štvrtok ústavný súd s konečnou platnosťou zrušil kandidatúru Tomia Okamuru pre nedostatočný počet zozbieraných podpisov. Najúspešnejší dvaja uchádzači postúpia do druhého kola, ktoré sa bude konať o dva týždne neskôr, 25. a 26. januára. Víťaz v kresle nahradí dosluhujúceho prezidenta Václava Klausa.

Favorizovaní expremiéri

Favoritmi prezidentských volieb sú už dlhší čas expremiéri Jan Fischer a Miloš Zeman, ani jeden však s najväčšou pravdepodobnosťou nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov na víťazstvo už v prvom kole. Podľa posledného predvolebného prieskumu z pondelka by najviac, 25,1 percenta hlasov získal Zeman, Fischera by volilo 20,1 percenta ľudí.

Extravagantný umelec Vladimír Franz skončil tretí s 11,4 percentami, hneď za ním nasleduje minister zahraničia Karel Schwarzenberg (11 percent) a syn známeho disidenta Jiří Dienstbier (10,6 percenta). Ďalší kandidáti majú len veľmi malé šance na postup do druhého kola. Podľa prieskumu by mala účasť dosiahnuť 69 percent, čo je najviac od začiatku 90. rokov.

Všetky štyri doterajšie voľby prezidenta od roku 1993 sa uskutočnili v parlamente. V prvých dvoch voľbách poslanci zvolili dnes už zosnulého Václava Havla, ďalšie dve voľby dali najviac hlasov Klausovi. Český parlament odsúhlasil priamu voľbu prezidenta vo februári minulého roku. Voľby odčerpajú zo štátneho rozpočtu asi 655 miliónov českých korún (26 mil. eur). Ďalších najmenej 70 miliónov (2,7 mil. eur) vynaložili na voľby samotní kandidáti.

Voľby sa v zahraničí začali už vo štvrtok

Voľby českého prezidenta sa začali už vo štvrtok na zastupiteľských úradoch na americkom kontinente. Ako prvé sa o 17.00 h stredoeurópskeho času otvorili volebné miestnosti na zastupiteľskom úrade v Brazílii a potom o 20.00 SEČ v Spojených štátoch amerických.

V USA mali Česi možnosť voliť na štyroch miestach - na ambasáde vo Washingtone a na generálnych konzulátoch v New Yorku, Chicagu a Los Angeles, a to vo štvrtok a piatok od 14. do 21. hodiny.

Česi v zahraničí môžu voliť na 102 zastupiteľských úradoch, rozdelených do troch časových pásiem tak, aby sa v nich voľby skončili súčasne s voľbami v Česku, v sobotu o 14.00 h SEČ. 

Podľa ministerstva zahraničných vecí ČR sa k voľbám prezidenta v zahraničí prihlásilo 7200 českých krajanov, čo je o takmer desatinu viac, ako pri parlamentných voľbách v roku 2010. Výsledky pošlú zastupiteľské úrady do Česka elektronicky.

Český štatistický úrad očakáva, že výsledky volieb by sa ľudia mohli dozvedieť v sobotu medzi 18. a 19. hodinou, keďže ich princíp je veľmi jednoduchý, celá Česká republika je jeden volebný obvod.

Obyvateľov Brna sme sa pýtali, aký by mal byť prezident

Voľby českého prezidenta sleduje z Brna naživo náš kolega Peter Habara:

 

Česi si prezidenta volia aj v Bratislave

Voľba českého prezidenta prebieha od piatku aj v priestoroch Veľvyslanectva Českej republiky na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde môžu voliť občania ČR žijúci na Slovensku a zapísaní do voličského zoznamu na ambasáde. Ide o 417 potenciálnych voličov.

Počet voličov však môže byť teoreticky vyšší, keďže v priestoroch veľvyslanectva môžu voliť aj Česi s trvalým pobytom v ČR. "Ak budú v čase volieb na Slovensku a budú oprávnení voliť na základe voličského preukazu, majú na to možnosť práve na veľvyslanectve," uviedla Viera Jarešová z konzulárneho oddelenia českej ambasády. Dodala, že odhadnúť počet voličov je aj preto veľmi ťažké.

Podľa podpredsedu Českého spolku v Bratislave Jiřího Výborného možno predpokladať, že viacerí Česi, ktorí bývajú v iných častiach Slovenska a budú chcieť ísť voliť, sa na voľbách zúčastnia skôr v Českej republike ako v Bratislave. "Ak už musia cestovať, často účasť na voľbách využijú aj na návštevu rodiny a známych v Českej republike," vyjadril sa Výborný. 

Sám počet voličov v priestoroch českej ambasády odhaduje na pár stoviek. Podľa jeho slov približne toľko českých krajanov hlasovalo aj v predchádzajúcich voľbách do Poslaneckej snemovne českého parlamentu, v ktorých mohli takisto voliť českí občania v zahraničí.

Podľa výsledkov posledného sčítania obyvateľstva v roku 2011 na Slovensku žije takmer 7000 občanov Českej republiky, najviac v Bratislavskom a Žilinskom kraji.

Reakcie zahraničných médií

Pozrite si profily kandidátov

Rozhovor s českým makroekonómom Vladimírom Pikorom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok