Zelenskyj Moskve: Svet pseudoreferendá odsúdi. Dopustili ste sa zločinov proti právu, ľuďom a proti národu

ta3 TASR
24.9.2022 08:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore odsúdil "pseudoreferendá", ktoré proruské úrady organizujú na okupovaných ukrajinských územiach s cieľom pripojiť tieto oblasti k Rusku. Zelenskyj vyjadril nádej, že referendá odsúdi aj svet. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a Reuters.

"Svet bude na tieto pseudoreferendá reagovať podľa práva - jednoznačne ich odsúdi," povedal s dôverou Zelenskyj. "Tieto hlasovania nie sú len zločinmi proti medzinárodnému právu a ukrajinským zákonom, sú to zločiny proti určitým ľuďom, proti národu," uviedol ukrajinský prezident.

Ľudové hlasovania o pripojení k Ruskej federácii sa konajú od piatka do utorka v štyroch oblastiach Ukrajiny - v Doneckej a Luhanskej na východe, ako aj v častiach Chersonskej a Záporožskej na juhovýchode.

Referendá organizované Moskvou na Ukrajine označili za "podvod" Kyjev aj jeho západní spojenci.Ukrajinskí predstavitelia informovali, že ľuďom v niektorých Ruskom okupovaných oblastiach zakázali odísť preč, kým trvá štvordňové hlasovanie, ozbrojené skupiny chodia od domu k domu a zamestnancom podnikov sa vyhrážajú prepustením, ak sa na referende nezúčastnia, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok