Zomrela britská spisovateľka Hilary Mantelová, mala 70 rokov

TA3 ČTK
23.9.2022 13:40

Zomrela britská spisovateľka Hilary Mantelová, dvojnásobná držiteľka britskej literárnej Man Bookerovej ceny. Informovalo o tom v piatok na twitteri vydavateľstvo 4th Estate Books. Autorka, ktorá sa preslávila okrem iného bestsellerom Wolf Hall, mala 70 rokov.

Zomrela britská spisovateľka Hilary Mantelová, mala 70 rokov
Twitter/Eric Thompson

"Sme zdrvení úmrtím našej milovanej spisovateľky, dámy Hilary Mantelovej, a myslíme na jej priateľov a rodinu, najmä jej manžela Geralda," uviedlo nakladateľstvo. "Je to zničujúca strata a my môžeme byť len vďační za to, že nám po sebe zanechala také skvostné dielo," dodalo vydavateľstvo. 

Svetoznáma spisovateľka podľa agentúry DPA zomrela nečakane. Jej nakladateľ v Británii agentúre PA oznámilo, že zomrela "náhle, ale pokojne" v kruhu rodiny.

Mantelová sa preslávila svojimi historickými románmi a dostalo sa jej mnohých pôct. Man Bookerovu cenu, najvýznamnejšie britské literárne ocenenie, ktoré od roku 2019 nesie názov Bookerova cena, získala v roku 2009 za román Wolf Hall z obdobia vlády Henricha VIII. V roku 2012 tú istú cenu dostala druhýkrát za román Predveďte mŕtvych, a to ako prvá žena a prvý britský autor. Vyšli aj romány Zrkadlo a svetlo, Za temnotou a Zavraždenie Margaret Thatcherovej.

Nakladateľstvo HarperCollins označilo Mantelovú za jednu "z najväčších anglických rozprávačiek tohto storočia". Jej obdivované diela sú podľa neho považované za modernú klasiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok