Poslanci posunuli do druhého čítania návrhy zákonov o platoch zdravotníkov a energetike

ta3 TASR
23.9.2022 11:38

Poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania vládny návrh zákona, ktorý sa týka platov zdravotníkov. Rovnako do druhého čítania posunuli aj novelu zákona o energetike. O oboch právnych normách rokujú poslanci v skrátenom legislatívnom konaní.

Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši návrh zákona aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.

Novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti reaguje rezort zdravotníctva na nedostatok zdravotníckych pracovníkov, pokles záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií, odchody zdravotníkov zo systému či mimo Slovenska. Zároveň chce predísť avizovaným hromadným výpovediam. "Zámerom je zvrátiť nastolený trend a zabezpečiť stabilizáciu, ako aj nárast personálneho obsadenia ústavných zdravotníckych zariadení kvalifikovaným zdravotníckym personálom," uvádza predkladateľ.

Novela zákona o energetike počíta s tým, že kompetencie štátu v stave energetickej núdze by sa mali posilniť. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. "Účelom návrhu zákona je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu," uviedol rezort hospodárstva.

V novele zákona sa navrhuje rozšíriť súčasný koncept stavu núdze v elektroenergetike o situáciu, keď cena veľkoobchodných energetických produktov na trhoch s energiou dosahuje po dlhší čas veľmi vysoké hodnoty. Tie majú za následok cenovú nedostupnosť elektriny pre odberateľov a súčasne vyvolajú ohrozenie bezpečnosti štátu, zdravia a života veľkej skupiny odberateľov elektriny alebo hrozbu značných hospodárskych škôd u koncových odberateľov elektriny na vymedzenom území.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok